"Εκτός ορίων" η αστυνομική βία στο ΑΠΘ με ευθύνη του πρύτανη
Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση με χημικά στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου ζητά το Παρατηρητήριο Επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο
Το χρονικό της “ασύμμετρης” αστυνομικής βίας που οδήγησε στη διάλυση της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ παρουσίασαν τα μέλη του Παρατηρητηρίου Επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο.
Το Παρατηρητήριο ζητά να σπάσει ο φαύλος “κύκλος της αστυνομοκρατίας που βασίζεται στο νόμο πλαίσιο, που στηρίζεται στην κυβέρνηση κι αυτή στο δεξί της χέρι, τις πρυτανικές αρχές”. Και ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, όπου θα παραθέτουν τα γεγονότα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συναυλίας της 16ης Σεπτεμβρίου, αλλά και τους χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες:
Από το πρωί ήταν εμφανής η παρουσία ΜΑΤ σε απόσταση μερικών μέτρων από το χώρο που θα διεξάγονταν η συναυλία.
Ενώ η συναυλία εξελισσόταν σε γιορτή επί δυόμιση ώρες, μια ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων.
Η αστυνομία απάντησε χωρίς να διστάσει να ρίξει μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων στους τουλάχιστον 6.000 ανθρώπους στο χώρο της συναυλίας προκαλώντας χάος. Ανάμεσά τους παιδιά και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.
Την επομένη, δεν δίστασε να εκδώσει ανακοίνωση που έλεγε ότι δεν έπεσαν χημικά στη συναυλία.
Χάρη στην ψυχραιμία των χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν, αλλά και χάρη στην τύχη, δεν υπήρξαν θύματα από τον πανικό όσων συνωστίζονταν στις σκάλες τρέχοντας για να αποφύγουν τα δακρυγόνα.
Η αστυνομία παραβίασε ακόμα και τους δικούς της κανόνες εμπλοκής σε ταραχές. Ο γιορταστικός χαρακτήρας της συνάντησης δεν αίρεται από τη δράση μιας μειοψηφίας.
Δεν υπήρξε προειδοποίηση πριν γίνει η επίθεση με δακρυγόνα, ούτε δόθηκαν οδοί διαφυγής.
Οι μουσικοί, όπως και οι διοργανωτές, έμειναν πάνω στη σκηνή για να διαφυλάξουν τον εξοπλισμό. Μετά καθάρισαν το χώρο.
Το Παρατηρητήριο καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης στην οποία καταγράφουν τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του Παρατηρητηρίου, “τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε με ανησυχία την αύξηση των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλλά και μεμονωμένων φοιτητών/φοιτητριών στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ειδικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ευθύνη πρωτίστως του πρύτανη, η αστυνομική βία έχει ξεπεράσει κάθε όριο οδηγώντας συχνά σε κακοποιήσεις φοιτητών και φοιτητριών, αναίτιες συλλήψεις, ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης, τραμπουκισμούς, σεξουαλικές επιθέσεις ή ακόμα και απαγόρευση”.
Η διαρκής παρουσία της αστυνομίας έχει διαταράξει την ακαδημαϊκή ζωή στο πανεπιστήμιο. Σε ορισμένα τμήματα παρατηρείται μείωση της συμμετοχής των φοιτητών στα μαθήματα αλλά και στις εξετάσεις.
Οι συλλήψεις φοιτητών τα τελευταία δύο χρόνια σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο – πλαίσιο σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας έφτασαν τις 200!
* Στη κεντρική φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον επικίνδυνο συνωστισμό όσων έτρεχαν στις σκάλες για να γλιτώσουν από τα χημικά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συναυλίας της 16ης Σεπτεμβρίου στο ΑΠΘ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ