Θεσσαλονίκη

Αν δεν περπατήσεις, πόλη δεν γνωρίζεις!

της Κύας Τζήμου «Επικοινωνία, κέφι, πληροφορία, Θεσσαλονίκη uber alles. Θεματικοί περίπατοι στην πόλη, για ντόπιους και ταξιδιώτες. Από τον Εμπράρ και τον Γαλέριο ως τον Τσιτσάνη και τους Αλλατίνι, από το Καπάνι ως την Κάζα Μπιάνκα., από τον Ιωάννου και τον Ακριθάκη ως τους σύγχρονους αστικούς μύθους, από τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό ως τις […]

Κύα Τζήμου
αν-δεν-περπατήσεις-πόλη-δεν-γνωρίζεις-32372
Κύα Τζήμου
waliking_6.jpg

της Κύας Τζήμου

«Επικοινωνία, κέφι, πληροφορία, Θεσσαλονίκη uber alles. Θεματικοί περίπατοι στην πόλη, για ντόπιους και ταξιδιώτες. Από τον Εμπράρ και τον Γαλέριο ως τον Τσιτσάνη και τους Αλλατίνι, από το Καπάνι ως την Κάζα Μπιάνκα., από τον Ιωάννου και τον Ακριθάκη ως τους σύγχρονους αστικούς μύθους, από τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό ως τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου. Ιστορία, θρύλοι, γαστρονομία, μουσικές, θέατρο, λογοτεχνία, πλατείες, τοπία μυστικά και ανεξερεύνητα. Ραντεβού σε βιβλιοθήκες, στο Κέντρο Ιστορίας, ξεσκόνισμα παλιών βιβλίων, κουβέντες ατελείωτες και πεζοπορίες, το θέμα βράζει, στο «thessalonikiwalkingtours.com» μπαινοβγαίνει κόσμος και ντουνιάς, η Θεσσαλονίκη έχει πολλούς άσσους στο μανίκι της. Μόνο περπατώντας γίνεσαι ένα με το τοπίο». Κάπως έτσι περιγράφει, ο Κωστής Ζαφειράκης, ένα από τα μέλη της, την ομάδα «Thessaloniki Walking Tours».

Η ομάδα προτείνει θεματικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν με το σύγχρονο πρόσωπό της πόλης, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες, στο μικρό, αυτό που γλίστρησε από τη μεγάλη Ιστορία, το οποίο όμως συνδέεται με τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν τον σύνθετο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και της περιπέτειας της μέσα στον χρόνο. Οι καλά σχεδιασμένες διαδρομές δίνουν την ευκαιρία να ευχαριστηθούμε την πόλη με τρόπο διασκεδαστικό και παράλληλα τεκμηριωμένο. Αυτό το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, τρεις διαφορετικές περίοδοι από την Ιστορία της Θεσσαλονίκης αναδύονται σε έναν ξεχωριστό περίπατο που οργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Thessaloniki Walking Tours με τον Χάρτη των Γεύσεων. Το παρελθόν συναντά το παρόν μέσα από γοητευτικές διαδρομές που διασταυρώνονται με τις συνήθειες των κατοίκων της πόλης και τις γαστριμαργικές τους επιλογές. Συνήθειες που μεταβλήθηκαν σε σταθερές αξίες και έδωσαν το στίγμα της γαστρονομικής της ταυτότητας. Αφηγήσεις, ανθρώπινες ιστορίες παράλληλα με τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη ανασύρονται από τον Τάσο Παπαδόπουλο και τον Κωστή Ζαφειράκη και παρουσιάζονται μέσα στο σκηνικό των αγορών.

Με αφορμή τον περίπατο του Σαββάτου μέσα σε γεύσεις, αρώματα και άλλες ιστορίες μιλήσαμε με την «ψυχή» της ομάδας, την Εύη Καρκίτη.

Θεσσαλονίκη και γεύση. Με ποια φιλοσοφία αποφασίσατε να τα συνδέσετε σε μια ξενάγηση;

Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία στην πόλη και όχι τόσο μια συνηθισμένη ξενάγηση. Είναι κάτι το οποίο το ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε με επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, με ξένα γκρουπ και με πολύ καλά αποτελέσματα. Θέλαμε ωστόσο να μοιραστούμε και με συμπολίτες μας αυτή τη διαδρομή όπου ένα αντικείμενο εισχωρεί σε ένα άλλο, εμπλέκεται με το άλλο και υλοποιείται από δύο διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι είναι και χαρισματικοί αφηγητές, που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Ο Τάσος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει να μας συνδέσει με τον δικό του τρόπο με μνημεία και σημεία στην πόλη ψάχνοντας τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από αυτά και ο Κωστής Ζαφειράκης, με το χιούμορ και την αστείρευτη ενέργεια του οργανώνει τις γευστικές δοκιμές και την συνάντησή μας με τους ανθρώπους των αγορών. Είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές μας διαδρομές! 

Tι διαφορετικό προσφέρει στο θέμα ξενάγηση στην πόλη το Walking tours;

Μόνο περπατώντας μπορεί κανείς να γνωρίσει μια πόλη, την οποιαδήποτε πόλη. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να γνωρίσει τις γοητευτικές της πλευρές αλλά και τις λιγότερο γοητευτικές που όμως αποκαλύπτουν πολλά γι αυτήν. Περπατώντας συνδέεσαι καλύτερα με αυτό που βλέπεις και σημαίνει πως του παραχωρείς κάτι, του δίνεις λίγο από το χρόνο σου για να το γνωρίσεις καλύτερα. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία διαμορφώσαμε τις δράσεις της Thessaloniki Walking Tours και εννέα μήνες μετά νομίζω πως καταφέραμε να δώσουμε το στίγμα μας, επινοώντας πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να δει κανείς την Θεσσαλονίκη και να περπατήσει κανείς σε αυτήν.

Ποια είναι η αγαπημένη σου βόλτα στην πόλη;

Πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω, έχω αγαπήσει όλες τις διαδρομές που δουλέψαμε ως σήμερα και ανυπομονώ να βγούμε έξω στο δρόμο για να υλοποιήσουμε τις καινούργιες πάνω στις οποίες εργαζόμαστε αυτή τη περίοδο. Κάθε διαδρομή μας δίνει την ευκαιρία να δούμε την πόλη, το κέντρο της, μια γειτονιά, κάποια σημεία της και με διαφορετική ματιά. Όπως αυτή τη διαδρομή στις 29 Νοεμβρίου, το «Γεύσεις, αρώματα και άλλες ιστορίες» που μας κάνει- μεταξύ άλλων- να δούμε τις αγορές με διαφορετική ματιά και ας τις έχουμε επισκεφθεί αμέτρητες φορές ως σήμερα.

Ποια από τις ξεναγήσεις που έχετε κάνει μέχρι τώρα θεωρείτε την πιο δημοφιλή;

Αγαπήθηκε και υλοποιήθηκε πολλές φορές ως σήμερα το «Εγώ, ο Γαλέριος» μια ιδιαίτερη ματιά στα ρωμαϊκά μνημεία της πόλης από τον Γιώργο Φήταμ, μια διαχρονική προσέγγιση της Θεσσαλονίκης με την υπέροχη αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου, ο γαστρονομικός περίπατος με τον Κωστή Ζαφειράκη που μοιάζει με πάρτι που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, η νυχτερινή διαδρομή με την Άλκηστη Χαρσούλη που την δουλέψουμε πολύ το καλοκαίρι και ο σινέ – περίπατος. Η Λίνα Μυλωνάκη και ο Γιάννης Γκροσδάνης έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Ήδη υπάρχει λίστα αναμονής για τις επόμενες διαδρομές και εμείς πλέον βάζουμε τον σινέ- περίπατο στα προγράμματά μας προτείνοντας τον όχι μόνο σε κατοίκους της Θεσσαλονίκης αλλά και σε επισκέπτες της πόλης.

Πες μας για ένα μυστικό της πόλης που έμαθες πρόσφατα;

Έχω μάθει πολλά από τους ξεναγούς μας ή με έκαναν να προσέξω πράγματα που προσπερνούσα βιαστικά. Πρόσφατα άκουσα στον σινέ περίπατο για διάφορες «μικρές» ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πολλές από τις οποίες είναι ξεκαρδιστικές. 

Μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρείς από ξένους ή ντόπιους;

Δουλεύουμε κυρίως με ξένα γκρουπ και έτσι θα συνεχίσουμε μιας και κλείνουμε νέες συνεργασίες για να υποδεχτούμε και άλλους επισκέπτες της πόλης. Έχουμε ως σήμερα περπατήσει με ανθρώπους που ήρθαν στην Θεσσαλονίκη από την Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σκανδιναβία, την Τουρκία ακόμη και από την Κίνα και την Κορέα. Επίσης έχουμε υλοποιήσει διαδρομές σε ειδικό κοινό, για παράδειγμα σε καθηγητές της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και έχουμε κρατήσεις και για άλλα τέτοια γκρουπ για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015. Όμως πάντα θέλουμε να παρουσιάζουμε νέες διαδρομές για τους φίλους μας στην πόλη, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να προταθούν και σε άλλο κοινό. Αυτό έγινε με τον σινέ- περίπατο και θα γίνει και με μια νέα διαδρομή πάνω στην οποία δουλεύουμε αυτή την εποχή για τον συγκλονιστικό 20ο αιώνα της Θεσσαλονίκης.

Πόσο δύσκολη είναι η μετακίνηση μέσα στην πόλη για ένα γκρουπ; Πώς αντιμετωπίζετε τα προβλήματα;

Μερικές φορές είναι πάρα πολύ δύσκολη γι αυτό και χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις πριν ξεκινήσουμε να έχουμε στο μυαλό μας εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα κινηθούμε στην πόλη χωρίς όμως να επηρεαστεί η ουσία των όσων έχουμε να αφηγηθούμε. Θέλει φαντασία, μεγάλη υπομονή και φυσικά χιούμορ.

*info: Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ξεκινάμε από την Πλατεία Αριστοτέλους ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα στοιχεία της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης του χθες με αυτήν του σήμερα και το οποίο ξετυλίγεται στις αγορές Καπάνι, Μοδιάνο και Άθωνος όπου μας περιμένει μια ποικιλία εξαιρετικών εδεσμάτων. Εκεί γνωρίζουμε τους ανθρώπους των αγορών που έχουν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες από αυτά τα πολυσύχναστα σημεία που αποτελούν και χώρο συνάντησης των κατοίκων της.

Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται δυόμιση ώρες αργότερα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν ανοίξει τις πύλες του ο «Χάρτης των γεύσεων 2014».

Σχεδιασμός/ υλοποίηση: Κωστής Ζαφειράκης, Τάσος Παπαδόπουλος Αφετηρία: Πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου) Σάββατο 29 Νοεμβρίου, Ώρα: 11 πμ. Συμμετοχή: 12 ευρώ το άτομο (μαθητικά, φοιτητικά, οικογενειακά: 8 ευρώ το άτομο) Κρατήσεις: [email protected] / 2310 810226 

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 17:00- 18:00 : Ελάτε να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις στην εκδήλωση «Αν δεν περπατήσεις, πόλη δεν γνωρίζεις», με την Thessaloniki Walking Tours στην αίθουσα της Αποθήκης Γ ΄ στο Λιμάνι.

Η Thessaloniki Walking Tours θα έχει περίπτερο το διήμερο 29 &30 Νοεμβρίου στο «Χάρτη των γεύσεων» ενημερώνοντας για τις δράσεις και την εμπειρία της από την πόλη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα