Featured

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Αγάπη» και «Δίκαιο» της Άλεξ Μυλωνα

Στον απέναντι δρόμο του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έχουν τοποθετηθεί δύο γλυπτές συνθέσεις της Άλεξ Μυλωνα με τίτλο «Αγάπη» και «Δίκαιο».

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-αγάπη-587967
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα μουσείο στολίδι της πόλης, έχει εκτός της καταπληκτικής μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων και έναν πολύ ενδιαφέροντα περίβολο. Μια αυλή γεμάτη από εικαστικά έργα, μια αυλή γεμάτη με γλυπτά. Στον απέναντι δρόμο του μουσείου, έχουν τοποθετηθεί δύο γλυπτές συνθέσεις της Άλεξ Μυλωνα με τίτλο «Αγάπη» και «Δίκαιο».

Στις εικαστικές τέχνες σπάνια συναντάμε γυναίκες. Ήταν ένα αντρικό προνόμιο η ζωγραφική και η γλυπτική για εκατοντάδες χρόνια και το στερεότυπο συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Η Άλεξ Μυλωνά παρόλα αυτά είναι μια από τις σπουδαιότερες και πιο επιδραστικές γλύπτριες στην Ελλάδα, γνωστή για το έργο της και στο εξωτερικό. Τα έργα «Αγάπη» και «Δίκαιο» τοποθετήθηκαν έξω από το Μουσείο το 2013, έπειτα από δωρεά της καλλιτέχνιδας. Πρόκειται για μεταλλικές συνθέσεις λευκών γραμμάτων που μπλέκουν γεωμετρικά η μία μέσα στην άλλη, η μία πάνω στην άλλη, που παρά τον άναρχο και μη δομημένο σχηματισμό τους, σχηματίζουν ξεκάθαρα τις λέξεις «Αγάπη» και «Δίκαιο». Έργα της Μυλωνά μπορεί να θαυμάσει κανείς και εντός του Μουσείου στην μόνιμη συλλογή. Επίσης, το μουσείο Άλεξ Μυλωνά, που με τόσο αγάπη και φροντίδα σχεδίαζε η γλύπτρια, περιήλθε το 2007 επίσης μέσω δωρεάς στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σε μια καταπληκτική τοποθεσία στην καρδιά του Θησείου, σε ένα κτίριο που σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1920 από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγκρή και αναπαλαιώθηκε, βρίσκονται έργα σε μάρμαρο, χαλκό, σίδερο και μπρούντζο, σχέδια και πίνακες ζωγραφικής, από την πορεία της Άλεξ Μυλωνά στην τέχνη.

Η Άλεξ Μυλωνά (Αλεξάνδρα Μπογδάνου το πατρικό της όνομα) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Σπουδάζει στην Σχολή Καλών Τεχνών και ξεκινάει το 1952 η παρουσία της σε εκθέσεις. Γλύπτρια με ανθρωποκεντρική και αφαιρετική ματιά, χρησιμοποιεί συμπαγείς όγκους και αφαιρετικές αναπαραστάσεις. Το 2004 ίδρυσε το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά», όπου στεγάζεται το έργο της. Η Άλεξ Μυλωνά πέθανε στις 25 Μαΐου 2016, σε ηλικία 96 ετών και είχε την τύχη να δει το έργο της να ολοκληρώνεται, να αναγνωρίζεται ως καλλιτέχνης και να αφήνει παρακαταθήκη ένα μουσείο στην χώρα της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα