Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Αρμονία» του Ευθύμη Καλεβρά

Η «Αρμονία» κοσμεί τον χώρο έξω από την είσοδο του χώρου συναυλιών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-αρμονί-526916
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Ο Ευθύμης Καλεβράς είναι ένας γλύπτης, το όνομα του οποίου επανέρχεται συνέχεια στην Θεσσαλονίκη, μιας και είναι αυτός που έχει φιλοτεχνήσει τις περισσότερες προτομές και αγάλματα της πόλης. Τα περισσότερα από αυτά, έπειτα από ειδική παραγγελία ή διαγωνισμούς, δεν ξεφεύγουν από το αυστηρό ύφος και την ρεαλιστική απόδοση ηρώων του 1821, Μακεδονομάχων, πολιτικών. Σημαντικοί άντρες, που ο Καλεβράς τους δίνει ζωή και τους τοποθετεί στο πάνθεον των αθανάτων. Ωστόσο, εκτός από όλα αυτά, υπάρχει ένα έργο του 1986 περισσότερο συμβολικό και αφαιρετικό. Πρόκειται για την «Αρμονία», την οποία χάρισε η σύζυγός του Νίνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και κοσμεί τον χώρο έξω από την είσοδο του χώρου συναυλιών. Είναι φτιαγμένος από μπρούτζο και απεικονίζει δύο μπαλαρίνες να χορεύουν και να λυγίζουν το σώμα τους, το οποίο δημιουργεί μια λύρα που τελειώνει στα πόδια και τα χέρια, τα οποία συγκρατούν τις χορδές. Καθόλου συνηθισμένο έργο για τον καλλιτέχνη, αποτελεί μια ευχάριστη νότα στον τεράστιο κενό χώρο του Μεγάρου, ο οποίος και δεν το αναδεικνύει ιδιαίτερα.

Ο γλύπτης Ευθύμιος Καλεβράς γεννήθηκε το 1929 και απεβίωσε το 2011. Ήταν παιδί προσφύγων από τον Πόντο. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Φιλοτέχνησε πολλές προτομές για δημόσιους χώρους. Δικά του γλυπτά είναι και αυτά του Κοσομούλη και Ανδρόνικου, που βρίσκονται επίσης σε κεντρικά σημεία στην πόλης της Θεσσαλονίκης. Δικό του έργο είναι και το μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Σταυρούπολης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα