Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κουζουράκη

Ο Μιχάλης Κατζουράκης είναι ο άνθρωπος που εισήγαγε το design στην τέχνη με τα καταπληκτικής αισθητικής γλυπτά, τους ζωγραφικούς πίνακες και τα σχέδιά του. Το γλυπτό του στην πόλη.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-χωρίς-τ-526896
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης είναι ο άνθρωπος που εισήγαγε το design στην τέχνη με τα καταπληκτικής αισθητικής γλυπτά, τους ζωγραφικούς πίνακες και τα σχέδιά του. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του προτείνει το 2002 να ετοιμάσει μια αναδρομική έκθεση, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 2008, παρουσιάζει σε μια μεγάλη έκθεση και τα γραφιστικά του έργα. Εκείνη την περίοδο, 2007-2008, ο Κουτζουράκης αποφασίζει να κάνει δωρεά προς το μουσείο ένα από τα γλυπτά του, όπως έκαναν και άλλοι γλύπτες, μιας και αυτά επρόκειτο να κοσμήσουν τον προαύλιο χώρο του μουσείου και με αυτόν τον τρόπο να καλωσορίζουν όλους όσους επρόκειτο να επισκεφθούν το χώρο. Το έργο θα τοποθετηθεί στην δεξιά πλευρά του μουσείου, στον δρόμο που οδηγεί προς την είσοδο. Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή σε σχήμα Υ, κίτρινου χρώματος, με έτος κατασκευής το 1968. Ο Κατζουράκης θα φτιάξει με την ίδια τεχνοτροπία αρκετά παρόμοια γλυπτά, διαφορετικού μεγέθους, χρώματος και σχήματος. Είναι ένα χαρακτηριστικό έργο που κάνει τον καλλιτέχνη αναγνωρίσιμο. Μια άλλη πολύ γνωστή σειρά από γλυπτά του, που κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους, φέρουν τον τίτλο «Incontri». Το 2001 δώρισε ένα και στον δήμο Θεσσαλονίκης και μετά και από δική του συγκατάθεση τοποθετήθηκε στην αλάνα της Τούμπας, έπειτα από την ανάπλαση της. Πρόκειται για το εντυπωσιακό μεταλλικό έργο των 11 μέτρων, που καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του χώρου και του δίνει μια άλλη διάσταση. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που έργα τέχνης τοποθετούνται και σε περιοχές πέρα από το κέντρο της πόλης, εκεί που μπορούν να ανασάνουν και να αναδειχτούν με έναν διαφορετικό τρόπο.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι. Εργάστηκε ως σύμβουλος του ΕΟΤ, designer, διαφημιστής. Το 1965, του απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για την ξεχωριστή συμβολή του στο ελληνικό design. Για το έργο του στις γραφικές τέχνες έχει διακριθεί με επτά βραβεία Rizzoli για την καλύτερη ελληνική διαφήμιση, με τιμητική διάκριση από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης, με το τρίτο βραβείο στην Μπιενάλε του Μπρνο και με το πρώτο και δεύτερο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τουριστικής αφίσας του Λιβόρνο.Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Μουσείο Matisse στο Λε Κατό-Καμπρεζί, στο Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα