Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Γιάννη Παππά

Ανακαλύψτε ένα από τα πιο κλασικά μνημεία της πόλης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-ελευθέ-367519
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Είναι το σημείο που ορίζεται ως εκκίνηση για τις περισσότερες πορείες διαμαρτυρίας της πόλης. O ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται στην πλατεία που ονομάζουμε Αριστοτέλους, μιας και οριοθετούμε την πλατεία από την παραλία ως την Αρχαία Αγορά, μια πλατεία που ονομάστηκε Δικαστηρίων ενώ δεν έχει δικαστήριο και τα τελευταία χρόνια αρχίζει και γίνεται γνωστή με το όνομα Αρχαία Αγορά λόγω του αρχαιολογικού χώρου που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές και την ανάπλασή της.

Το άγαλμα του Βενιζέλου είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά και είναι αυτό που έχει υποστεί λόγω θέσης τις περισσότερες παρεμβάσεις από γκράφιτι. Παραμένει ένα από τα πιο κλασικά μνημεία της πόλης και γύρω από αυτό έχουν στηθεί εκτός από συγκεντρώσεις, προεκλογικές ομιλίες, γιορτές, Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ, λούνα παρκ, υπαίθρια παζάρια. Είναι φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από μάρμαρο, από την βάση μέχρι το κυρίως σώμα, και έχει ύψος περίπου 4 μέτρα. Δείχνει τον γνωστό Έλληνα πολιτικό να φοράει παλτό και το χαρακτηριστικό του καπέλο, σε μια στάση του σώματος που τον κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο σε όλους. Έχει προτεταμένο το ένα χέρι του σε στάση αγόρευσης και το άλλο ακουμπάει πίσω σε μια βάση, ενώ το ένα πόδι του δίνει μια ώθηση του σώματος προς τα μπροστά.

Τοποθετήθηκε στην θέση αυτή το 1977, επί δημαρχίας Μιχάλη Παπαδόπουλου, δίπλα στον πρώτο μεγάλο δρόμο που κόβει κάθετα την Εγνατία και φέρει το όνομά του. Η οδός Βενιζέλου είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες ονοματολογίες δρόμου και δεν λείπει από καμία ελληνική πόλη. Σε πολλές από αυτές, υπάρχουν αντίστοιχα προτομές και αγάλματα. Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς έχει φτιάξει άλλα δύο αγάλματα του Έλληνα πολιτικού, το ένα βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο στην Κρήτη.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρείται ένα σημαντικός πολιτικός που άλλαξε την ιστορία της χώρας και ειδικά της Θεσσαλονίκης. Παρά τις διαφωνίες του με τον Κωνσταντίνο Α΄ για την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει ο ελληνικός στρατός και ποιες πόλεις θα έπρεπε να απελευθερώσει κατά τους βαλκανικούς πολέμους, επέμενε στην θέση του για έγκαιρη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε αντιδιαστολή με τον βασιλιά που ήθελε ο στρατός να πορευτεί προς το Μοναστήρι. Η ζωή του έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες βιβλία, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και σε πολλά ντοκιμαντέρ. Είναι ο άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην πόλη με τις πολιτικές του αποφάσεις και, χωρίς να γνωρίζουμε αν ήταν εξαρχής τυχαία η επιλογή ή όχι, το άγαλμά του είναι η εκκίνηση για κάθε προσπάθεια να ακουστούν οι φωνές διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία.

Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Είναι ο γλύπτης που ασχολήθηκε κατεξοχήν με προτομές και ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων. Έχει φιλοτεχνήσει αρκετές φορές τον Βενιζέλο, αλλά επίσης και τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Στρατηγό Μακρυγιάννη, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον Ίωνα Δραγούμη κ.α. Αγάλματά του κοσμούν πολλά σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Πέθανε στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου 2005 σε ηλικία 92 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα