Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Γυναίκα της Πίνδου 1940» του Κώστα Δομπούλα
Στην πλατεία Φαναριωτών, στην συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Μητροπόλεως, Στρατηγού Καλλάρη, βρίσκεται το άγαλμα «Γυναίκα της Πίνδου».
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Στην πλατεία Φαναριωτών, στην συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Μητροπόλεως, Στρατηγού Καλλάρη, βρίσκεται το άγαλμα «Γυναίκα της Πίνδου» του γλύπτη Κώστα Δομπούλα. Εγκαταστάθηκε το 1990 επί δημαρχίας Κοσμόπουλου και είναι δωρεά της Ηπειρωτικής Εστίας ως φόρος τιμής στις γυναίκες Ηπειρώτισσες της ευρύτερης περιοχής της Πίνδου, για την βοήθεια που προσέφεραν στον Ελληνικό Στρατό κατά την πρώτη φάση του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1940. Είναι κατασκευασμένο από χαλκό και τοποθετημένο σε μαρμάρινη βάση. Η γυναίκα Ηπειρώτισσα φοράει βαριά στρατιωτική περιβολή και κουβαλάει στην πλάτη της πολεμοφόδια. Το δεξί της πόδι πατάει πάνω σε ένα βράχο και βρίσκεται σε μια ορμητική κίνηση που δίνει μια προοπτική στο άγαλμα. Στην μαρμάρινη βάση του είναι γραμμένα τα λόγια «Γυναίκες Ηπειρώτισσες, ξαφνιάσματα της φύσης, εχθρέ γιατί δεν ρώτησες, ποιον πας να κατακτήσεις».
Ο Κώστας Δομπούλας γεννήθηκε στην Νέα Λεύκη Λάρισας το 1942. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1961, έχοντας δασκάλους τους Απάρτη και Παππά στη γλυπτική και τον Κ. Γεωργακόπουλο στη νωπογραφία και στην αγιογραφία. Από το 1969 έως το 1971 μελέτησε την αρχαιοελληνική γλυπτική και το 1982 έφυγε για ένα χρόνο στο Βερολίνο, για μετεκπαίδευση στη Staatliche Hochschule für bildende Künste, με δάσκαλο το J. Lonas.