Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Ο Κόσμος της Καινοτομίας» του Παύλου Κουγιουμτζή
Στη νότια είσοδο της ΔΕΘ, απέναντι από την ΧΑΝΘ, μπορεί κανείς να θαυμάσει το εντυπωσιακό γλυπτό ύψους 10 μέτρων του Παύλου Κουγιουμτζή με τίτλο «Ο Κόσμος της Καινοτομίας».
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Στη νότια είσοδο της ΔΕΘ, απέναντι από την ΧΑΝΘ, μπορεί κανείς να θαυμάσει το εντυπωσιακό γλυπτό ύψους 10 μέτρων του Παύλου Κουγιουμτζή με τίτλο «Ο Κόσμος της Καινοτομίας». Πρόκειται για έναν μεταλλικό κύβο πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένος ανάγλυφα ο παγκόσμιος χάρτης. Τον κύβο διαπερνά διαγώνια μια μεταλλική ράβδος που καθορίζει το κέντρο και δίνει ισορροπία. Ο κύβος στηρίζεται στη μύτη μιας πυραμίδας. Το γλυπτό θέλει να τονίσει τον διεθνή χαρακτήρα της ΔΕΘ. Τοποθετήθηκε και παρέμεινε στο σημείο που βρίσκεται και σήμερα, κατά την 71η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης το 2006, χρονιά που ήταν αφιερωμένη στην «Καινοτομία», όπως ήταν και ο γενικότερος τίτλος της αλλά και ο τίτλος του γλυπτού.
Ο Παύλος Κουγιουμτζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική, Γλυπτική και Ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον των Η.Π.Α. με πλήρη υποτροφία και Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έργα του κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους. Έχει φιλοτεχνήσει γλυπτά για Ολυμπιακούς αγώνες, συγκεκριμένα την «Νίκη» για την Ατλάντα το 1996 και τον «Σπύρο Λούη» για το Σίδνεϊ το 2000.