Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Μέγας Αλέξανδρος του Ευάγγελου Μουστάκα

Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές μορφές παγκοσμίως, σύμβολο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-μέγας-αλ-458838
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές μορφές παγκοσμίως, σύμβολο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Η ζωή του αποτυπώθηκε σε ταινίες, βιβλία, στο θέατρο, στην εικαστική τέχνη. Η αναζήτηση του τάφου του θυμίζει πραγματικά ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς, ενώ η παγκόσμια κοινότητα δεν χάνει στιγμή το ενδιαφέρον της για το πρόσωπο του. Ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας και μέλος της δυναστείας των Αργεαδών, γιος του Φιλίππου Β’ και της Ολυμπιάδας, γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα. Ως βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, Φιλίππου Β’, και του παππού του, Αμύντα Γ’. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο της βασιλείας του κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, φτάνοντας στις Ινδίες, χωρίς να έχει ηττηθεί ποτέ σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε. Πέθανε στη Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β’ στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 33 ετών. Η Θεσσαλονίκη τον τιμά μεγαλοπρεπώς, μιας και έχει δώσει το όνομά του στην κεντρική παραλιακή της λεωφόρο. Πολλά κτίρια, αθλητικά και όχι μόνο σωματεία, φέρουν το όνομά του, και το πρόσωπό του αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

Για τον λόγο αυτό, το άγαλμά του στέκει σε προνομιακό σημείο, ακριβώς δίπλα στον Λευκό Πύργο και προσελκύει δεκάδες τουρίστες καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια είναι ένα προσφιλές σημείο των νέων, ειδικά όσων κάνουν skateboard, λόγω της μεγάλης επιφάνειας μαρμάρου που συμπληρώνει τον γύρω χώρο. Το μεγαλοπρεπές άγαλμα των 6 μέτρων αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο να ιππεύει τον Βουκεφάλα. Είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα, ο οποίος το φιλοτέχνησε στο εργαστήριό του στην Παλλήνη και του ανατέθηκε έπειτα από Πανελλήνιο διαγωνισμό, και αφού το 1965 συστάθηκε ερανική επιτροπή για την δημιουργία «καλλιτεχνικού έργου εθνικής σημασίας». Ανεγέρθηκε το 1973 και εγκαινιάστηκε το 1974, με Πρόεδρο Δημοκρατίας της δικτατορικής κυβέρνησης τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, Πρωθυπουργό τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη και Υπουργό Βορείου Ελλάδος τον Νικόλαο Γκαντώνα. Είναι φτιαγμένο από μπρούντζο και χυτεύτηκε στα χυτήρια “Ρέντζο Μικελούτσι” στην Πιστόια της Ιταλίας. Έχει βάρος 4 τόνους και το συνολικό του ύψος, μαζί με το μαρμάρινο βάθρο σκούρου χρώματος, ανέρχεται στα 11 μέτρα. Γύρω από το άγαλμα, ο χώρος καλύπτεται από μάρμαρο, έτσι που συνολικά οι διαστάσεις του να φτάνουν τα 30 μέτρα. Στην μια πλευρά υπάρχει τοιχίο με μπρούτζινη ανάγλυφη αναπαράσταση της Μάχης της Ισσού, καθώς και δύο συστοιχίες από ασπίδες και σάρισες. Η μία συστοιχία αποτελείται από 5 ασπίδες, ενώ αυτή που βρίσκεται στα βόρεια από 3 ασπίδες και σάρισες.

Ο Ευάγγελος Μουστάκας γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας. Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία και γλυπτικές συνθέσεις για δημόσιους χώρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα