Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Μετάλλιο Medallion» του Σταύρου Παναγιωτάκη

Το «Μετάλλιο» κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στην είσοδο του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης το 2006.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-μετάλλ-383133
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Αν και όχι τόσο δημοφιλές όσο τα άλλα, το Ολυμπιακό Μουσείο, χάρη στην οργάνωσή του, την εξωστρέφεια, τα πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα και το πλούσιο πρόγραμμά του, χρόνο με το χρόνο, προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, ειδικά νεαρής ηλικίας.

Βρίσκεται επί της Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της 3ης Σεπτεμβρίου, σε ένα εμβληματικό κτίριο, στην είσοδο του οποίου είναι τοποθετημένο το γλυπτό «Μετάλλιο Medallion» του Σταύρου Παναγιωτάκη.

Το γλυπτό απεικονίζει τρεις χρωματιστούς κύκλους που στηρίζουν μια κόκκινη οριζόντια ανθρώπινη μορφή. Η ανθρώπινη μορφή παρομοιάζεται και με το νήμα του τερματισμού καθώς σκορπίζεται όταν το κόβει ο αθλητής. Οι κύκλοι, αν και ξεθωριασμένοι με το πέρασμα του χρόνου, έχοντας χάσει το έντονο χρώμα τους, συμβολίζουν τις βασικές αρχές της άθλησης. O πράσινος δημιουργεί μια φλόγα, ο πορτοκαλί απεικονίζει ανθρώπινους μύες και ο κεντρικός κύκλος σχηματίζει μια γυναικεία μορφή σε στάση προφίλ, όπως ακριβώς μπορεί κάποιος να την δει στα μετάλλια. Στο κέντρο των κύκλων, σε ένα δοχείο-κλεψύδρα, ένα μπλε υγρό συμβολίζει το νερό. Το υγρό στοιχείο εγκλωβισμένο σε δοχεία και κατασκευές είναι γνώριμο και από το έργο «Πουλιά» του ίδιου καλλιτέχνη στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού. Για να μπορέσει κάποιος να αποδομήσει τους κύκλους και όλα τα στοιχεία τους πρέπει να παρατηρήσει καλά το γλυπτό.

Το «Μετάλλιο» κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στην είσοδο του μουσείου το 2006, ύστερα από ανάθεση στον καλλιτέχνη Σταύρο Παναγιωτάκη της κατασκευής του από το ίδιο το μουσείο.

Ο Σταύρος Παναγιωτάκης γεννήθηκε το 1963 στα Χανιά. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.). Έχει συμμετάσχει με τα έργα του σε πολλές εκθέσεις ενώ υπαίθρια έργα του στην πόλη βρίσκονται στην Πυλαία, στο Α.Π.Θ, στην προβλήτα του Ο.Λ.Θ., καθώς και στην Χαλκιδική.

Διαβάστε επίσης τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα