Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Μνημειακή στήλη Κυρίλλου και Μεθοδίου

Με αφορμή τα 1.150 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Κυρίλλου, παρουσιάζουμε την μνημειακή στήλη του Κυρίλλου και Μεθοδίου, η οποία βρίσκεται στην Νέα Παραλία.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-μνημεια-411019
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Με αφορμή τα 1.150 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Κυρίλλου στις 14 Φεβρουαρίου του 860, παρουσιάζουμε την μνημειακή στήλη του Κυρίλλου και Μεθοδίου, η οποία βρίσκεται στην Νέα Παραλία, απέναντι από τον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στους δύο αγίους. Η στάση των λεωφορείων σε εκείνο το σημείο έχει πάρει το όνομα της από τον ομώνυμο ναό.

Πρόκειται για μια μνημειακή ψηφιδωτή στήλη σε σχήμα βιβλίου, την οποία κατασκεύασαν μαζί η γλύπτρια Δήμητρα Σταυρινίδου, ο ψηφιδογράφος Ευάγγελος Γαληνός και ο αρχιτέκτονας Κλαύδιος Γαληνός το 2008, αφού κέρδισαν τον ανοιχτό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την κατασκευή ενός έργου προς τιμήν των δύο αγίων.

Η Δήμητρα Σταυρινίδου ανέλαβε την οπίσθια πλευρά του έργου, με γράμματα του Κυριλλικού αλφάβητου. Ο Ευάγγελος Γαληνός δημιούργησε την εμπρόσθια όψη με την ψηφιδωτή παράσταση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Και ο Κλαύδιος Γαληνός είχε την ευθύνη των σχεδίων και της επίβλεψης.

Το μνημείο (ανοιχτό βιβλίο) βρίσκεται μέσα σε ένα κυκλικό βάθρο. Στην μπροστινή όψη απεικονίζονται οι δυο άγιοι, στο κέντρο η πύλη – το ανοιχτό σημείο- συμβολίζει το δρόμο προς την γνώση και τους ορίζοντες που άνοιξαν οι άγιοι, και στην πίσω όψη διαβάζουμε γράμματα από το κυριλλικό αλφάβητο.

Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια, ιεραπόστολοι, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες για την πόλη της Θεσσαλονίκης, από όπου είναι και η καταγωγή τους. Επηρέασαν με το έργο τους τον Σλαβικό λαό, που τους τιμά επίσης με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Στο ταξίδι τους στα Βαλκάνια, επινόησαν ένα αλφάβητο που προσαρμόστηκε στις ιδιαιτερότητες της σλαβικής γλώσσας και έτσι προήλθε η Κυριλλική γλώσσα. Το Κυριλλικό αλφάβητο είναι από τα αρχαιότερα σλαβικά αλφάβητα που δημιουργήθηκαν για τη μετάφραση της Αγίας Γραφής και άλλων κειμένων στις Σλαβικές γλώσσες. Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη των αγίων στις 11 Μαΐου. Θεωρούνται τόσο σημαντικοί, που στην Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία, η ημέρα της γιορτής τους είναι εθνική αργία, ενώ αγάλματά τους και ναούς μπορούμε να βρούμε σε πολλές πόλεις. Στην Θεσσαλονίκη, το όνομά τους δόθηκε στον ιερό ναό που βρίσκεται στην παραλία, σε αυτόν της Ξηροκρήνης και αυτόν του Εύοσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα