Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Μνημείο εκτελεσθέντων ανδρών Χωροφυλακής – Αστυνομίας από τις Αρχές Κατοχής» του Ευθύμη Καλεβρά

Ένα ενδιαφέρον άγνωστο μνημείο της πόλης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-μνημεί-493756
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Ο πλήρης τίτλος του μνημείου είναι «Μνημείο εκτελεσθέντων ανδρών Χωροφυλακής – Αστυνομίας από τις Αρχές Κατοχής για την αντιστασιακή τους δράση κατά την περίοδο 1941-1944 και όλων όσων έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος» βρίσκεται πλησίον του Βυζαντινού Μουσείου, απέναντι από το Τρίτο Σώμα Στρατού. Βρίσκεται στο σημείο από το 1990 και είναι έργο του γλύπτη Ευθύμη Καλεβρά, έργα του οποίου είναι επίσης το μνημείο ποντιακού Ελληνισμού στην Αγία Σοφία και το μνημείο για την Εθνική Αντίσταση στην Σταυρούπολη.

Ο Ευθύμιος Καλεβράς γεννήθηκε το 1929 και απεβίωσε το 2011. Ήταν παιδί προσφύγων από τον Πόντο. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Φιλοτέχνησε πολλές προτομές για δημόσιους χώρους. Δικά του γλυπτά είναι και αυτά του Κοσομούλη και Ανδρόνικου, που βρίσκονται επίσης σε κεντρικά σημεία στην πόλης της Θεσσαλονίκης.

Στο γλυπτό αυτό βλέπουμε μια γυναικεία μορφή, ένα ορειχάλκινο άγαλμα μεγάλων διαστάσεων πάνω σε ένα βάθρο. Τα χέρια είναι ανοιχτά και η γυναίκα κάνει ένα βήμα. Πιθανό είναι η ελευθερία, η νίκη που κάνει το αποφασιστικό βήμα προς τα μπροστά δίχως φόβο. Πίσω ακριβώς από το άγαλμα, υπάρχει ένα τοιχίο στο οποίο αναπαρίσταται με ορείχαλκο και πάλι το σήμα της Ελληνικής Χωροφυλακής.

Ακριβώς από κάτω διαβάζουμε:

«Μνημείο εκτελεσθέντων ανδρών Χωροφυλακής – Αστυνομίας από τις Αρχές Κατοχής για την αντιστασιακή τους δράση κατά την περίοδο 1941-1944 και όλων όσων έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος».

Το έργο πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο απόστρατων Αξιωματικών και οπλιτών της χωροφυλακής Β. Ελλάδος και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα