Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Μνημείο για τους Εβραίους φοιτητές στο ΑΠΘ του Ξενη Σαχίνη

Τα αποκαλυπτήρια του έργου προς τιμήν των Εβραίων φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έγιναν στις 7 Μαρτίου 2019.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-μνημείο-538747
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου προς τιμήν των Εβραίων φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έγιναν στις 7 Μαρτίου 2019, όπου και τοποθετήθηκε δίπλα σε ένα έργο αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 1.05.2014. Πρόκειται για δύο έργα του ίδιου εικαστικού και καθηγητή, του Ξένη Σαχίνη. Το Α.Π.Θ. είναι στενά συνδεδεμένο με την εβραϊκή ιστορία, μιας και στο χώρο που καταλαμβάνει την σημερινή του έκταση, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1942, βρισκόταν ένα από τα αρχαιότερα εβραϊκά νεκροταφεία της Ευρώπης. Η καταστροφή του, όπως και η μεταφορά των 50.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποτελούν ένα από τα μαζικότερα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο πρώτο έργο, βλέπουμε σε μια μεταλλική επιφάνεια, ίχνη από την θερμότητα της ηλεκτροκόλλησης, που σχηματίζουν άστρα, τρίγωνα και όλα τα σύμβολα με τα οποία κατατάσσοταν ένας άνθρωπος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, είτε ως Ρομά, είτε ως εβραίος, ως κομμουνιστής, ομοφυλόφιλος κτλ. Πάνω στην μεταλλική πλάκα, τα σημάδια μένουν αναλλοίωτα και δεν φεύγουν. Μπορεί τα αστέρια και τα σύμβολα να έχουν εξαφανιστεί, αλλά τα σημάδια τους έχουν μείνει για πάντα ως ένα ίχνος σε εκατοντάδες ψυχές, αλλά και στην συλλογική ιστορική μας μνήμη.

Στο δεύτερο έργο, σε ένα ξύλινο κιβώτιο, είναι χαραγμένα τα 76 ονόματα εβραίων φοιτητών που τους βρήκε η κατοχή στο πανεπιστήμιο και βίαια οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον θάνατο.

Ο Ξένης Σαχίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, από το 1981 έως και τον Ιούνιο του 1985, συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική στην Ε.Ν.S.Β.Α. στο Παρίσι, στο Εργαστήριο του V.Guignebert. Το Μάιο του 1997, εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Χαρακτικής στο ΑΠΘ. Τη διετία 2009-2011 ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών του. Α.Π.Θ. Toν Ιούνιο το 2011, εξελέγη Πρόεδρος του Εικαστικού Τμήματος του Α.Π.Θ. και τον Ιούνιο του 2013 επανεξελέγη στη θέση του Προέδρου του Τμήματος. Τον Ιούλιο του 2014 εξελέγη Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα