Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων
Το μνημείο είναι έργο της γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Έπειτα από έγκρισή της επιτροπής μνημείων και μετά από πρόταση της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας, αποφασίστηκε η τοποθέτηση μνημείου πεσόντων αεροπόρων στην Θεσσαλονίκη. Το μνημείο είναι έργο της γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη, η οποία κέρδισε στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε και τοποθετήθηκε στην παραλιακή Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ύψος της Καλλιδοπούλου.
Ο περιβάλλων χώρος μαζί με το άγαλμα καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση. Παρόλο που το μνημείο διακατέχεται από μια λιτότητα στο ύφος και στο μήνυμα που θέλει να περάσει, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μια κάσκα αεροπόρου από την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων κείτεται στην επιφάνεια του μνημείου φτιαγμένη από γρανίτη. Στο πλάι και οριζόντια, ένα κομμάτι από τον κορμό ενός αεροπλάνου και κάθετα ένα φτερό από αεροπλάνο τύπου Pezetel (PZL), ένας τύπος Πολωνικών αεροσκαφών που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα από την Πυροσβεστική υπηρεσία για προσέγγιση δύσβατων περιοχών και κατάσβεση φωτιάς. Με αυτά τα απλά σύμβολα, η πόλη μας τιμά την αεροπορία για τις υπηρεσίες της.
Η γλύπτρια Αντωνία Παπατζανάκη γεννήθηκε το 1960 στα Χανιά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Νέα Υόρκη. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπαίθρια έργα της βρίσκονται εγκατεστημένα σε διάφορες ελληνικές πόλεις.