Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Μνημείο Σωκράτη Καραντινού
Έξω από το Βασιλικό Θέατρο υπάρχει μια στήλη αφιερωμένη στο πρόσωπο του Σωκράτη Καραντινού.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Ο Σωκράτης Καραντινός είναι στενά συνδεδεμένος με την θεατρική ιστορία της πόλης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ως τον Ιούλιο του 1967. Γεννήθηκε το 1906 στην Κωνσταντινούπολη. Η καταγωγή του ήταν από την Κεφαλλονιά. Ήταν γιoς του θεατράνθρωπου και θεατρικού επιχειρηματία Νικόλαου Καραντινού. Σπούδασε στη θεατρική σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Το 1933, ίδρυσε και διηύθυνε τη Νέα Δραματική Σχολή. Είχε συνεργαστεί με το Θέατρο Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και την Αττική Σκηνή. Ήταν ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και υπήρξε διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Απεβίωσε το 1979.
Προς τιμήν της μεγάλης θεατρικής κληρονομιάς που άφησε στην πόλη μας, η θεατρική σκηνή της Μονής Λαζαριστών φέρει το όνομά του. Εκτός αυτού, έξω από το Βασιλικό Θέατρο υπάρχει μια στήλη αφιερωμένη στο πρόσωπό του.
Στο αέτωμα του πάνω μέρους υπάρχει η αφιέρωση:
«Στον Σωκράτη Καραντινό, ιδρυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με ευγνωμοσύνη».
Στη μέση της στήλης, μια σκηνή θεάτρου και από κάτω ένας στίχος του Σεφέρη, «Θυμότανε κανείς γέροντες δασκάλους που μας άφησαν ορφανούς». Η στήλη παραπέμπει σε μια θεατρική σκηνή και αυτός που την παρακολουθεί είναι σαν να περιμένει να ξεκινήσει η παράσταση. Στο πίσω μέρος της στήλης, αναγράφεται πως το έργο τοποθετήθηκε στο σημείο στις 3.7.1989, επί δημαρχίας Κοσμόπουλου.
Προτομή του υπάρχει δεξιά της εισόδου, στην κεντρική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.