Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Προτομή Αλέξανδρου Συμεωνίδη του Θεόδωρου Παπαγιάννη

Σε έναν χώρο καθόλου ευχάριστο, συνδεδεμένο με την λύπη και τον πόνο, στην είσοδο του Θεαγένειου νοσοκομείου βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του Αλέξανδρου Συμεωνίδη, ιατρού που συνέδεσε το όνομα του με το νοσοκομείο. 

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-προτομή-606232
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Σε έναν χώρο καθόλου ευχάριστο, συνδεδεμένο με την λύπη και τον πόνο, στην είσοδο του Θεαγένειου νοσοκομείου βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του Αλέξανδρου Συμεωνίδη, ιατρού που συνέδεσε το όνομα του με το νοσοκομείο.

Ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1909 στην Κομοτηνή. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Βερολίνο και στη Βόννη. Οι επιτυχίες του πολλές, καθώς και το έργο που άφησε, το οποίο άνοιξε δρόμους στην ιατρική επιστήμη. Ήταν διευθυντής του Τμήματος Ερευνών του Καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Διορίστηκε διευθυντής των Εργαστηρίων Παθολογικής Ανατομίας και Πειραματικής Παθολογίας στο Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο «Άγιος Σάββας». Από το 1947 και για δέκα χρόνια έζησε στην Αμερική όπου ανέλαβε την οργάνωση και τη διεύθυνση του τμήματος Γεωγραφικής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου στην Ουάσινγκτον καθώς και τη διεύθυνση του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Το 1956 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και επέστρεψε στην Ελλάδα. Με δική του εισήγηση, το 1957 το «Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» μετατράπηκε σε πρότυπο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του οποίου υπήρξε διευθυντής μέχρι τον θάνατό του. Έρευνες και μελέτες του σχετικά με τον καρκίνο δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης ήταν ιδρυτικό μέλος και μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Έρευνας του Καρκίνου και το 1969 ίδρυσε την «Ελληνική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου».

Η προτομή του έξω από το Θεαγένειο, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, τοποθετήθηκε στο σημείο το 1977 πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του. Είναι φτιαγμένο από χαλκό και τοποθετημένο επάνω σε μαρμάρινη βάση. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό γλυπτό που απεικονίζει τον Συμεωνίδη ήρεμο και με καθημερινή ενδυμασία (σακάκι, πουκάμισο γραβάτα). Το όνομά του δόθηκε σε δρόμο πλησίον του νοσοκομείου.

Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Ελληνικό του νομού Ιωαννίνων. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1981-82, συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Arts Appliques et des Metiers d’ Art στο Παρίσι. Το 1987 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2009 δημιούργησε το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θόδωρος Παπαγιάννης» στην γενέτειρα του, το χωριό Ελληνικό. Περιλαμβάνει έργα που μιλούν για την περιοχή και στεγάζεται στο παλιό σχολείο που έμενε να παρακμάζει, ενώ τώρα έχει πάρει ζωή. Μια τάξη με την ονομασία «η αίθουσα της μάθησης» έχει κρατηθεί έτσι όπως ήταν όταν το σχολείο λειτουργούσε ως εκπαιδευτήριο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα