Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Προτομή Ιωάννη Βελλίδη του Μιλτιάδη Τσομίδη

Ο Ιωάννης Βελλίδης είναι γνωστός στους περισσότερους Θεσσαλονικείς ως ο άνθρωπος πίσω από την εφημερίδα Μακεδονία.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-προτομή-483977
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Ο Ιωάννης Βελλίδης είναι γνωστός στους περισσότερους Θεσσαλονικείς ως ο άνθρωπος πίσω από την εφημερίδα Μακεδονία. Γιος του εκδότη Κωνσταντίνου Βελλίδη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1909. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1931, ανέλαβε γραμματέας συντάξεως στην εφημερίδα Μακεδονία. Το 1936, μετά το θάνατο του θείου του, Γιώργου Βελλίδη, έγινε διευθυντής της εφημερίδας. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής η εφημερίδα υποχρεώθηκε από τους κατακτητές να σταματήσει την κυκλοφορία της και ο Βελλίδης κατέφυγε στην Αθήνα. Τον Μάρτιο του 1945 επανεξέδωσε την εφημερίδα και τον Μάιο του 1963 ίδρυσε την απογευματινή εφημερίδα Θεσσαλονίκη.

Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το 1964 μέχρι το 1967 και από το 1975 μέχρι το 1978. Πέθανε στις 21 Μαρτίου του 1978. Προς τιμήν του έργου του, το όνομα του έχει δοθεί στο συνεδριακό κέντρο πλησίον της Δ.Ε.Θ. και σε ένα δρόμο εντός της Δ.Ε.Θ., όπου βρίσκεται και η προτομή του, την οποία φιλοτέχνησε ο Μιλτιάδης Τσομίδης το 1987. Πρόκειται για μια προτομή φτιαγμένη από χαλκό, πάνω σε μαρμάρινη βάση σκούρου χρώματος που αποδίδει ρεαλιστικά την μορφή του Βελλίδη, ενώ γύρω του υπάρχουν διακοσμητικές πέτρες. Στην επιγραφή της προτομής διαβάζουμε το όνομα του και τα έτη που διετέλεσε πρόεδρος της Δ.Ε.Θ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα