Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Προτομή Νικολάου Γερμανού του Λέανδρου Τσιμένη

Στην δυτική είσοδο της ΔΕΘ, γνωστή και ως εμπορική πύλη, βρίσκεται η προτομή του Νικόλαου Γερμανού, έργο του γλύπτη Λέανδρου Τσιμένη.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-προτομή-487632
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Στην δυτική είσοδο της ΔΕΘ, γνωστή και ως εμπορική πύλη, βρίσκεται η προτομή του Νικόλαου Γερμανού, έργο του γλύπτη Λέανδρου Τσιμένη. Τοποθετήθηκε το 1978 και αποτελεί φόρο τιμής στον ιδρυτή της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Είναι φτιαγμένη από χαλκό, απεικονίζει ρεαλιστικά τον Γερμανό και είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο. 

Ο Νικόλαος Γερμανός γεννήθηκε στο χωριό Βάβδο της Χαλκιδικής το 1864. Το πραγματικό επίθετο του πατέρα του ήταν Λιόλιος, ωστόσο του δόθηκε το επίθετο Γερμανός, λόγω των σπουδών του στην Γερμανία. Ασχολήθηκε με επιστημονικές έρευνες, στο Ινστιτούτο Ιένης και στην Νεάπολη της Ιταλίας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, διορίστηκε καθηγητής Φυσικής Ιστορίας. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αυτός που είχε την ιδέα και υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το 1925. Ο δρόμος που περνά μπροστά από την TV100, FM100, μπροστά από το θέατρο Κήπου και καταλήγει στην είσοδο της ΔΕΘ φέρει το όνομα του. 

Ο Λέανδρος Τσιμένης γεννήθηκε στο Αίγιο το 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 1990. Ήταν ζωγράφος, σκηνογράφος και γλύπτης. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Beaux Arts. Προτομές του βρίσκουμε σε πολλούς δημόσιους χώρους. Ασχολήθηκε επίσης και με την ποίηση δημοσιεύοντας συλλογές του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

36χρονος έπαθε εγκεφαλικό εν ώρα πτήσης από Θεσσαλονίκη

Parallaxi 22-01-2025

ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: «Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία»

Parallaxi 22-01-2025

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εικόνες: Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στο λαβωμένο δάσος Δαδιάς

Parallaxi 22-01-2025
Σχετικά Αρθρα