Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Προτομή του Χριστόδουλου Σώζου
Ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης είναι ο δεύτερος δήμος στην Ελλάδα που τιμά την μνήμη του δημάρχου Λεμεσού, αγωνιστή των βαλκανικών πολέμων, Χριστόδουλου Σώζου, με μία μαρμάρινη προτομή.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μετά τον δήμο Ιωαννίνων γίνεται ο δεύτερος δήμος στην Ελλάδα που τιμά την μνήμη του δημάρχου Λεμεσού, αγωνιστή των βαλκανικών πολέμων, Χριστόδουλου Σώζου, με μία μαρμάρινη προτομή. Είναι τοποθετημένη μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και τα αποκαλυπτήριά της πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2018, παρουσία του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου, του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου κού Μαληκκίδη, του πρόξενου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρου Μιλτιάδη και του Δημάρχου Λεμεσού Νικόλαου Νικολαΐδη.
Ο Σώζος γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο και όταν επέστρεψε στην Κύπρο εργάστηκε ως δικηγόρος στην Κερύνεια. Διατέλεσε δήμαρχος Λεμεσού και με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων και όντας εν ενεργεία Δήμαρχος, κατατάσσεται στον ελληνικό στρατό ως εθελοντής. Παρά την πρόταση του Βενιζέλου να τον τοποθετήσει στο Επιτελείο στην Αθήνα, αρνείται και απαιτεί να σταλεί ως απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πέφτει ηρωικά μαχόμενος από τουρκικό βόλι στις 6 Δεκεμβρίου 1912, στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας. Με τη θυσία του γίνεται ο πρώτος και μόνος Δήμαρχος σε ολόκληρο τον ελληνισμό που πέφτει μαχόμενος σε μάχη ως απλός στρατιώτης. Διετέλεσε δήμαρχος Λεμεσού από το 1908 έως το θάνατο του το 1912. Στα χρόνια της δημαρχίας του Σώζου, πραγματοποιώντας σημαντικά έργα και καινοτομίες για τα δεδομένα της εποχής, η Λεμεσός άλλαξε κυριολεκτικά όψη. Επί των ημερών της δημαρχίας του, η Λεμεσός γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.
Δίπλα από την προτομή, μια μαρμάρινη επίπεδη στήλη, σαν τμήμα τοιχογραφίας, απεικονίζει δύο νεαρούς δρομείς. Σύμφωνα με την επιγραφή, τοποθετήθηκε το 2006 ως δωρεά από τον Δημήτρη Διάζα, στην μνήμη του εγγονού του Σταύρου.