Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Το μνημείο Πεσόντων Ριμινιτών

Δίπλα στο νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης και στο πανέμορφο κτίριο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, στο μικρό παρκάκι, μπορεί κανείς να βρει το μνημείο των Ιερολοχιτών – Ριμινιτών.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-το-μνημε-587924
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Δίπλα στο νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης και στο πανέμορφο κτίριο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, στο μικρό παρκάκι, μπορεί κανείς ανάμεσα στους θάμνους και τα παγκάκια να βρει το μνημείο των Ιερολοχιτών – Ριμινιτών.

Ο Ιερός Λόχος ήταν ελληνική “μονάδα ειδικών δυνάμεων”, που συγκροτήθηκε το 1942, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από αξιωματικούς της Βασιλικής Χωροφυλακής και από στρατιώτες της σχολής Ευελπίδων και πολέμησε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο πλευρό των Συμμάχων σε περιοχές κυρίως του Αιγαίου, στην Λιβύη και την Β. Αφρική σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης. Αποτελεί τον πρόδρομο των ελληνικών ειδικών δυνάμεων.

Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (Ριμινίτες) ήταν μονάδα πεζικού που συγκροτήθηκε από την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συστάθηκε στις 31 Μαΐου 1944 στο Λίβανο. Πολέμησε στην Μάχη του Ρίμινι – εξού και το όνομα – και ενάντια στο ΕΑΜ στα Δεκεμβριανά, κάτι που οδήγησε στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.

Το μνημείο στην μνήμη των Ιερολοχιτών και Ριμινιτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο κατασκεύασε ο Σωτος Αλεξίου από χαλκό και ψευδάργυρο και βρίσκεται στην θέση του από το 1991. Απεικονίζει τρεις νεαρούς άντρες από τα τρία σώματα του στρατού, κάτι που είναι εμφανές από την ενδυμασία τους. Μπροστά, ένας οπλίτης της ξηράς, δίπλα του ένας αεροπόρος και ακριβώς από πίσω τους ένας ναύτης. Ο ναυτικός και ο αεροπόρος ορθώνουν τα χέρια ψηλά στον αέρα και συμβολίζουν με τα δάχτυλα το σήμα της νίκης, δίνοντας κίνηση και δυναμική στο άγαλμα.

Πάνω στο βάθρο στο οποίο στέκονται υπάρχει μια επιγραφή:

Ανεγέρθηκε με την φροντίδα του συνδέσμου πολεμιστών Μ. Ανατολής 

Ριμινιτών – Ιερολοχυτών Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης το έτος 1991 

Δ.Σ.: Ε. Τσιμπίδης, Ε. Μπαθρέλος, Ι Κουρτέσης, Ι Πρώιος, Λ Βασιληάς

Στην βάση των ποδιών των πολεμιστών είναι χαραγμένο και το όνομα του γλύπτη. 

Δίπλα ακριβώς, σε μια πέτρινη στήλη, υπάρχουν τα δύο σύμβολα του ιερού λόχου. Ένα δάφνινο στεφάνι, στην μέση ένα σπαθί και πίσω γραμμένο το «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ» και ένα δάφνινο στεφάνι και στην μέση άνδρας που φορά περικεφαλαία. Τα εμβλήματα αυτά, κάπως διαφοροποιημένα, είναι και τα σημερινά εμβλήματα των ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Κάτω από τα σύμβολα του ιερού λόχου είναι χαραγμένες περιοχές όπου δόθηκαν μεγάλες και νικηφόρες μάχες: Ελ Αλαμέιν, Κυρηναϊκή, Τυνίς, Ν. Αιγαίο, Ρίμινι, Δωδεκάνησα, Ρουβίσκων.

Ο γλύπτης Σώτος Αλεξίου γεννήθηκε το 1937 στην Καλαμπάκα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και με υποτροφία στην Καλιφόρνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχουν παρουσιαστεί τα έργα του σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε του Πεκίνου, Βουδαπέστη, Ισπανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα