Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Ζευγάρι και περιστέρι» του Μανόλη Τζομπανάκη

Στο πάρκο στο οποίο ενώνονται οι οδοί Μαρία Κάλλας (παραλιακή) και Γεωργίου Παπανδρέου, γνωστή και ως Ανθέων, βρίσκεται ένα από τα πολλά υπαίθρια αγάλματα που έχει σχεδιάσει ο γλύπτης Μανόλης Τζομπανάκης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-ζευγάρ-364975
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Στο πάρκο στο οποίο ενώνονται οι οδοί Μαρία Κάλλας (παραλιακή) και Γεωργίου Παπανδρέου, γνωστή και ως Ανθέων, βρίσκεται ένα από τα πολλά υπαίθρια αγάλματα που έχει σχεδιάσει ο γλύπτης Μανόλης Τζομπανάκης. Τοποθετήθηκε στο σημείο το 1974, είναι φτιαγμένο από ορείχαλκο, στο αφαιρετικό στυλ που μας έχει συνηθίσει από άλλα έργα του και απεικονίζει έναν άντρα και μια γυναίκα να κρατούν ένα περιστέρι που είναι έτοιμο να πετάξει. Το σώμα και τα χέρια βρίσκονται σε μια ανοδική κίνηση και ενώνονται με το περιστέρι που σύντομα θα απολαμβάνει την ελευθερία του, δίνοντας μια προοπτική ύψους και ενώνοντας τα τρία σώματα σε ένα.

Στο βάθρο του αγάλματος, ένας καλλιτέχνης του δρόμου (graffiti) πρόσθεσε με σπρέι την λέξη “Hangover”. Άγνωστο αν το έκανε συνειδητά ή όχι σε εκείνο το σημείο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια άλλη διάσταση στο έργο.

Ο Μανόλης Τζομπανάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1943. Το 1961-69 σπουδάζει στην Ανώτατη Ακαδημία Καλών Τεχνών Φλωρεντίας και Ρώμης, όπου και παίρνει δίπλωμα Γλυπτικής και Διακοσμητικής. Το 1971, παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στη γκαλερί Schneider στη Ρώμη, την οποία ακολούθησαν ατομικές στην Ιταλία, στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Έλαβε επίσης μέρος σε Πανελλήνιες και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπαίθρια γλυπτά του υπάρχουν σε πολλές περιοχές, κυρίως της γενέτειρας του, της Κρήτης. Ένα από τα ωραιότερα γλυπτά του, με τίτλο «Πολίτες που διαβάζουν εφημερίδα και συζητούν», κοσμεί την πλατεία της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενο δημοσίευμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα