Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Ζεύγος Βαφόπουλου» του Γεώργιου Τσάρα

Στον προαύλιο χώρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, βρίσκεται η ανάγλυφη γλυπτική σύνθεση του ζεύγους Γεωργίου και Αναστασίας Βαφόπουλου.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-ζεύγος-544344
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Στον προαύλιο χώρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, βρίσκεται η ανάγλυφη γλυπτική σύνθεση του ζεύγους Γεωργίου και Αναστασίας Βαφόπουλου. Πρόκειται για μια σύνθεση του γλύπτη Γεωργίου Τσιάρα, φτιαγμένη από μπρούτζο σε τσιμεντένια βάση. Τοποθετήθηκε το 2002 προς τιμήν του ζεύγους των ευεργετών της πόλης, που είναι και οι δωρητές του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, το οποίο φέρει το όνομά τους. 

Ο ποιητής Γεώργιος Βαφόπουλος γεννήθηκε στη Γευγελή και μετά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, όταν η οικογένειά του εκπατρίστηκε, έζησε στην Έδεσσα, τον Φανό Κιλκίς και την Γουμένισσα. Το 1917, η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Η πρώτη του προσπάθεια να γράψει ποιήματα ήταν σε ηλικία 15 ετών, όταν έπλεξε ένα έμμετρο εγκώμιο στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Συνεργαζόταν με περιοδικά και εφημερίδες, όπου δημοσιεύονταν ποιήματα, διηγήματα και άρθρα του. Διορίστηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης το 1932 και το 1938 ίδρυσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, της οποίας υπήρξε διευθυντής έως το 1963. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του πρώτου Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, επίτιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, μέλος της επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε την Αναστασία Γερακοπούλου το 1946. Το 1979, το ζεύγος Βαφόπουλου διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για τη δημιουργία πνευματικού κέντρου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι, ανεγέρθηκε και ιδρύθηκε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης υπήρξε όραμα του Γιώργου Βαφόπουλου, και με δωρεά του το 1989 ξεκίνησε η ανέγερσή της. 

Ο γλύπτης Γεώργιος Τσάρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 1951. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Έχει φιλοτεχνήσει περισσότερα από 60 έργα με διάφορα υλικά, σε αστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την περίοδο 2005-2008, διετέλεσε Πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστακη και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα