Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα γλυπτά της πόλης: «Εφημερίδα Ελευθερία»

Που βρίσκεται το μνημείο που τιμά την πρώτη αντιστασιακή εφημερίδα της Ευρώπης

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-γλυπτά-της-πόλης-εφημε-1084246
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις στης πόλης και αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι της.

Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι ομπρέλες του Ζογγγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά μερικά είναι πολυφωτογραφιμένα άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες ακίνητα και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Την πρώτη αντιστασιακή εφημερίδα της Ευρώπης την «Ελευθερία» θέλει να τιμήσει το μνημείο που βρίσκεται στα όρια Ξηροκρήνης και Αμπελοκήπων στη διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπαφλέσσα εκεί όπου και τυπωνόταν για 3 χρόνια από το 1941 μέχρι το 1944 μαζί με μια πληθώρα προκηρύξεων.

Σε ένα παρτέρι, και περικυκλωμένη από πέτρα που δημιουργεί ένα πλαίσιο – κάδρο βρίσκεται σε μορφή ανάγλυφής τσίγκινης μήτρας, το μπροστινό μέρος της εφημερίδας με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 1944.

Πρόκειται για την έκδοση της επόμενης ημέρας από την απελευθέρωση της Αθήνας όπως αναγράφεται στην πρώτη είδηση αλλά και η ημερομηνία που αποκαλύφθηκε και χτυπήθηκε η εφημερίδα από τους Γερμανούς με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό των υπολοίπων εκδοτών της οι οποίοι όμως κατάφεραν να διαφύγουν.

Η «Ελευθερία» υπήρξε η πρώτη αντιστασιακή εφημερίδα που κυκλοφόρησε στη κατεχόμενη Ευρώπη από την οργάνωση «Ελευθερία», που ιδρύθηκε στη 15 Μαΐου 1941 και εντάχθηκε στο ΕΑΜ τον Μάιο του 1942 που δημιουργεί τυπογραφείο στον ανθόκηπο του Παντελή Μορφόπουλου στους Αμπελόκηπους. Σε μια καταπακτή κάτω από το χώρο όπου φυλάσσονταν οι βολβοί λουλουδιών και τα φυτά, θα κυκλοφορεί σε δύο έως τρεις χιλιάδες αντίτυπα.

Το παράνομο τυπογραφείο θα λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 από τους Ηλία Κανάκη, Παντελή Μορφόπουλο, Μιχάλη Αλεξανδρόπουλο, Κώστα Κατσούλη και Πέτρο Δουλγερίδη.

Με την απελευθέρωση η έκδοση της «Ελευθερίας» συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη σαν απογευματινή εφημερίδα του ΕΑΜ.

Για περισσότερα γλυπτά της πόλης τα οποία μπορείς να ανακαλύψεις πάτα ΕΔΩ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα