Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Εγνατία 128 και Πατριάρχου Ιωακείμ 17
Μορφολογικά τοποθετείται στην δεκαετία του ’30, με επιρροές μοντερνισμού και σύγχρονων τάσεων της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε εναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν απο την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.
Μορφολογικά τοποθετείται στην δεκαετία του ’30, με επιρροές μοντερνισμού και σύγχρονων τάσεων της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.
Αξιόλογο κτίριο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οργάνωση δομικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών με στοιχεία μοντερνισμού και επιρροές Art Deco. Αξιόλογα στοιχεία αποτελούν η ογκοπλαστική διαμόρφωση των όψεων με γραμμικά στοιχεία που πλαισιώνουν και δημιουργούν οριζόντιες και κατακόρυφες συστοιχίες ανοιγμάτων, η κατακόρυφη προεξοχή (έρκερ), οι καμπύλοι εξώστες, το οριζόντιο ορθογωνικής μορφής προεξέχον γείσο στην απόληξη του κτιρίου, τα κιγκλιδώματα καθώς και επιμέρους διακοσμητικά γραμμικά στοιχεία (πχ στις ποδιές και στα υπέρθυρα των παραθύρων).
Στο εσωτερικό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γύψινες Art Deco διακοσμήσεις στην οροφή του κοινόχρηστου χώρου της εισόδου, η διατήρηση των δίχρωμων διακοσμητικών πλακιδίων, τα κιγκλιδώματα της πόρτας εισόδου και της εσωτερικής κλίμακας ανόδου στον όροφο, η καμπύλη ξύλινη κουπαστή της σκάλας, οι παλιές ξύλινες θύρες εισόδου των διαμερισμάτων (με υαλοπίνακα και κιγκλιδώματα ίδια με των εξωστών) και τα ξύλινα εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα που διατηρούνται ακόμα.
Πηγή: ΕτΚ Τεύχος ΑΑΠ 229/04.11.2016