Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Εγνατία 32

Σήμερα έχει αφεθεί και υποστεί καταστροφές

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-εγνατί-914555
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. 

Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Η υπ. αριθ. 1307/11.11.1925 οικοδομική άδεια αφορούσε κτίριο που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους. Στο υπόγειο χωροθετήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι, στο ισόγειο διαμορφώθηκαν τρία καταστήματα και ένα γραφείο στο πίσω μέρος της οικοδομής. Τέλος, σε καθέναν από τους ορόφους χωροθετήθηκαν οκτώ γραφεία.

Η όψη του κτιρίου οργανώθηκε σε βάση που συνιστούσαν τα καταστήματα με το μεσοπάτωμά τους και η είσοδος προς τους ορόφους, σε κορμό που διαμορφώνεται από τους πρώτους τρεις ορόφους, και τέλος στέψη από τους δύο τελευταίους ορόφους.

img-6214.JPG

Όλο το δυτικό τμήμα της όψης –με διάσταση ίση με τα δύο πέμπτα του συνολικού μήκους της όψης- λειτουργεί ως πύργος με απόληξη που συνίσταται σε καμπύλο αέτωμα με γλυπτές ανθοδόχες, τοξωτό άνοιγμα και εξώστη με κιονίσκους που καλύπτει όλο το πλάτος του «πύργου».

Η οικοδομή κατασκευάστηκε μέχρι τον πρώτο όροφο. Το 1937 ο μοναδικός όροφος της οικοδομής με μελέτη του μηχανικού Δημητρίου Βαρβέρη μετατρέπεται σε κλινική Αλεξάνδρου Παπαχρήστου.

Σήμερα έχει αφεθεί και υποστεί καταστροφές με το χρόνο καθώς δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο τα καταστήματα στο ισόγειο.

150-6-1.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα