Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Μέγαρο Φόρογλου

Με επιρροές art deco, νεοκλασικές το κτίριο επί της Αγ. Δημητρίου

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-μέγαρο-902652
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. 

Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Μορφολογικά τοποθετείται στα τέλη της δεκαετία του ’20 – δεκαετία του ’30.

Κτίριο κατοικιών που χρησιμοποιείται ακόμα και διασώζεται σε καλή κατάσταση. Από επιγραφή πάνω από την κεντρική θύρα πληροφορούμαστε ότι ανήκε στην οικογένεια Φόρογλου, ιδιοκτήτρια της ομώνυμης στοάς αλλά και του μεγάρου στην συμβολή των οδών Δραγούμη και Φιλίππου. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983.

Αποτελείται από ισόγειο διαμορφωμένο σε καταστήματα και 3 ορόφους. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στην γωνία των οδών Αγ. Δημητρίου και Φιλ. Δραγούμη, απέναντι από το Διοικητήριο. 

img-2596.JPG

Οι όψεις του οργανώνονται με κατακόρυφες ζώνες ανοιγμάτων, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το έρκερ, με ανοίγματα και στην στενή πλευρά. Τριμερής διαχωρισμός σε βάση (ισόγειο), κορμό (όροφοι) και στέψη. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι οι επιρροές art deco (κιγκλιδώματα εξωστών, τοξωτή μεταλλική θύρα εισόδου) αλλά και οι νεοκλασικές (οριζόντια ανάγλυφη διακοσμητική ταινία με μαιάνδρους που διατρέχει την όψη, φουρούσια, στηθαίο).

img-2602.JPG