Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Μέγαρο Παπαθανασίου

Στο ισόγειο του φιλοξενούνταν για χρόνια το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής μέχρι να μεταφερθεί εκτός πόλης

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-μέγαρο-937488
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ.

Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Χτίστηκε το 1935. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016. Ενδιαφέρον κτίριο με μορφολογικά χαρακτηριστικά με αναφορές Art Deco και μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Αναπτύσσεται σε ισόγειο, ημιώροφο και 3 ορόφους, με 2 κύριες όψεις. Στην σύνθεση των στοιχείων των όψεων επικρατεί η προβολή των έρκερ (που συνδυαζονται με εξώστες που καμπυλώνονται στις γωνίες) δίνοντας πλαστικότητα στην σύνθεση.

Τα ανοίγματα περιβάλλονται με πλαίσια τα οποία διατρέχουν τις όψεις και οργανώνουν σε ομάδες τα επιμέρους ανοίγματα.

Στο ισόγειο του φιλοξενούνταν για χρόνια το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής μέχρι να μεταφερθεί εκτός πόλης και από πολύ νωρίς καθημερινά άνθρωποι και εμπορεύματα δημιουργούσαν μια πολύβουη κυψέλη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα