Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Οικία Χασόν-Ναχμίας, Ολύμπου 56

Η πορεία του από το 1928 που χτίστηκε έως σήμερα

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-οικία-χ-929741
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. 

Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Χτίστηκε το 1928, σε σχέδια του Γ. Μανούσου, για λογαριασμό των Hasson και Nahmias. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.

Κτίριο της εποχής του μεσοπολέμου με στοιχεία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από ημιυπόγειο, ανώγειο και 2 ορόφους αρχικά, 4 σήμερα. Η διαμόρφωση της όψης επιτυγχάνεται με την διάκριση σε βάση, κορμό και στέψη, την ελαφριά προβολή των ακραίων τμημάτων της (έρκερ) στον 2ο και 3ο όροφο και την συνθετική οργάνωση των στοιχείων στο ενδιάμεσο τμήμα της όψης (εξωστόθυρες που αντιστοιχούν σε έναν μικρό εξώστη). 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ο κεντρικός εξώστης του 3ου ορόφου με τα τρία ζεύγη κιόνων που υποστηρίζουν γείσο με γεισίποδες και διακοσμητική ταινία με σταγόνες. 

img-0737.JPG

Αξιόλογα είναι και επιμέρους στοιχεία του κτιρίου όπως η ξύλινη θύρα εισόδου, με στοιχεία art deco, η διακοσμητική ταινία που χωρίζει τον ημιώροφο από τους ορόφους, τα γεωμετρικά διακοσμητικά πλαίσια στην ποδιά των παραθύρων του έρκερ, τα μεταλλικά κιγκλιδώματα των εξωστών.

Ο Γεώργιος Μανούσος ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας απόφοιτος του 1905 της Σχολής «Ωραίων Τεχνών» της Κωνσταντινούπολης.

Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, έρχεται στη Θεσσαλονίκη όπου μαζί με άλλους 10 πρόσφυγες αρχιτέκτονες, συγκροτούν το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κωνσταντινουπόλεως το 1924, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πρόεδρο τον Δημήτρη Καραγιαννάκη.

img-0733.JPG

Η μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917 και οι αυξημένες ανάγκες για ανοικοδόμηση του δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάσει πολλά κτήρια στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στην περιοχή της Πυρικαύστου και στη συνέχεια και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης καθ’ όλη την διάρκεια της μεσοπολεμικής περιόδου.

Αρχικά, τη δεκαετία του 1920, το στυλ του Μανούσου ακολουθεί τα πρότυπα της εποχής, δηλαδή τον εκλεκτικισμό, ενώ από τη δεκαετία του 1930, υιοθετεί, όπως είναι άλλωστε η γενικότερη τάση της εποχής, στοιχεία μοντερνισμού και επιρροές αρτ ντεκό. Ο Γεώργιος Μανούσος μαζί με τον Μαξιμιλιανό Ρούμπενς αποτελούν ίσως τους πιο παραγωγικούς και δραστήριους αρχιτέκτονες της μεσοπολεμικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη.

img-0735.JPG
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα