Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Τα σπίτια της Τάσκου Παπαγεωργίου
Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας.
Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.
Τάσκου Παπαγεωργίου 5
Σύμφωνα με επιγραφή πάνω από την θύρα εισόδου χτίστηκε το 1920. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.
Ενδιαφέρον κτίριο δείγμα εκλεκτικισμού του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη. Η όψη διαμορφώνεται συμμετρικά με τονισμό του κεντρικού τμήματος με ελαφριά προεξοχή και διπλούς εξώστες με αντίστοιχους εξώστες. Το αρχικό κτίριο (ημιυπόγειο, ημιώροφος και δυο όροφοι) έχει δεχθεί μεταγενέστερη προσθήκη δυο ορόφων. Στο εσωτερικό του διατηρεί τα ξύλινα κουφώματα, τα διακοσμητικά πλακίδια στους κοινόχρηστους χώρους, το κλιμακοστάσιο, την διαρρύθμιση του εσωτερικού χώρου, γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές.
Τάσκου Παπαγεωργίου 6
Μορφολογικά τοποθετείται στην δεκαετία του 1925-1935. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.
Κτίριο με στοιχεία απλουστευμένου εκλεκτικισμού (συμμετρική όψη, στέψη με παραστάδες, απλοποιημένοι γεισίποδες) και επιρροές Art Deco (διαμόρφωση εισόδου, τονισμός των ανοιγμάτων). Αποτελείται από ημιυπόγειο, ημιώροφο και τρεις ορόφους. Η όψη διαμορφώνεται με την τοποθέτηση των ανοιγμάτων σε οριζόντιους και κατακόρυφους άξονες. Στο εσωτερικό διασώζονται σε μεγάλο βαθμό στοιχεία όπως ξύλινα κουφώματα, γύψινες διακοσμήσεις, διακοσμητικά πλακίδια, δάπεδα, κλιμακοστάσιο, διαρρύθμιση εσωτερικού χώρου.
Τάσκου Παπαγεωργίου 9
Χτίστηκε το 1929 σε σχέδια των Μαλάκη-Ζωγράφου. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.
Πενταώροφο κτίριο με χαρακτηριστικά εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου. Το αρχικό κτίριο (ισόγειο και 3 όροφοι) έχει δεχθεί μεταγενέστερη προσθήκη 2 ορόφων. Η όψη διαμορφώνεται συμμετρικά με ελαφριά προεξοχή του κεντρικού τμήματος όπου τοποθετούνται δυο εξωστόθυρες με τον αντίστοιχο εξώστη και μια σειρά ανοιγμάτων (εξωστόθυρες) με τους αντίστοιχους εξώστες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιμέρους στοιχεία όπως οι κτιστοί εξώστες με τις μπαλούστρες στον πρώτο όροφο, οι παραστάδες με τα επίκρανα με φυτικά κοσμήματα. Αποτελεί σύνολο με τα όμορά του διατηρητέα κτίσματα.
Τάσκου Παπαγεωργίου 12
Μορφολογικά τοποθετείται στην δεκαετία του ’30. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.
Τετραώροφο κτίριο, δείγμα εκλεκτικισμού του μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τρίπλευρο έρκερ, το οποίο διατάσσεται κεντρικά και οργανώνει συμμετρικά την όψη και στους ψηλότερους ορόφους διαφοροποιείται με εξώστη. Το χαμηλότερο τμήμα της όψης (ημιυπόγειο και ημιώροφος) οργανώνεται με απομίμηση ισόδομου στο επίχρισμα, τριπλό κεντρικό άνοιγμα και την τοποθέτηση της εισόδου στο δεξιό τμήμα της όψης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και επιμέρους στοιχεία όπως τα επίκρανα ανάμεσα στα ανοίγματα, τα φυτικά κοσμήματα στη βάση των ανοιγμάτων στο χαμηλότερο τμήμα της όψης και στη βάση του έρκερ
Πηγή: ΕτΚ Τεύχος ΑΑΠ 229/04.11.2016