Ανακύκλωση: Που πάνε τα παλιά ρούχα από τους μωβ κάδους;

Ένα ποσοστό παραδίδεται στο Δήμο για δωρεάν διανομή σε Δημότες και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης - Δείτε ποια προϊόντα παράγονται από τα παλιά ρούχα

Φίλιππος Δεργιαδές
ανακύκλωση-που-πάνε-τα-παλιά-ρούχα-από-930300
Φίλιππος Δεργιαδές

Όλοι έχουμε δει ή και χρησιμοποιήσει τους μεγάλους μωβ κάδους που υπάρχουν σε κεντρικά σημεία της πόλης, για τη συλλογή παλιών ρούχων και παπουτσιών. Η πλειοψηφία ίσως να έχει την εντύπωση ότι αυτή η ανακύκλωση των παλιών ρούχων γίνεται για κοινωνικό σκοπό, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Εξάλλου στη χώρα μας ακόμη, η ιδέα και τα προτάγματα της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, αντιμετωπίζονται από την πλειοψηφία, ως γραφικά, ουτοπικά κι ανέφικτα, όμως στον ιδιωτικό τομέα, η κυκλική οικονομία ήδη προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρησιακών σχεδίων, που μπορεί να διαθέτουν και κοινωνικό πρόσημο, όπως το project των μωβ κάδων, που συλλέγουν τα “αποφόρια” της πόλης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης βάσει συμφωνιών από το 2017, με την εταιρία East West Greece IKE, έχει επιτρέψει την εγκατάσταση πάνω από 300 κάδους, με το χαρακτηριστικό μωβ, χρώμα, προκειμένου να γίνεται η συλλογή παλαιών και χρησιμοποιημένων ρούχων και παπουτσιών, τα οποία, αντί να καταλήξουν στις χωματερές, θα αξιοποιούνται μετά από διαλογή στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, ως ρούχα δεύτερης χρήσης.

img-20221102-145155.jpg

Όπως αναφέρεται στην συμφωνία της εταιρίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης η εταιρία βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας πρέπει να:

  • Να διατηρήσει τους ήδη εγκατεστημένους 201 κάδους και να τοποθετήσει επιπλέον 50 κατ ́ ελάχιστον, σε σημεία που θα υποδείξει ο Δήμος από τον κατάλογο των ήδη καθορισμένων θέσεων στην αρχική σύμβαση και να επεκτείνει το Δίκτυο, εάν κριθεί από το Δήμο -με απόφασή του- ότι είναι εφικτό και σκόπιμο.
  • Να διανέμει έντυπο υλικό την περίοδο εορταστικών ημερών, Χριστουγέννων και άλλων εορτών καθ ́ όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου.
  • Να οργανώνει τουλάχιστον τρεις εκδηλώσεις ανά έτος, δημιουργίας χρηστικών ειδών από ανακυκλώσιμο υλικό ειδών ιματισμού.
  • Να διανέμει φυλλάδια door to door σε όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης με δικά του έξοδα.
  • Να παρέχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Δημοτών, σχετικά με την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, με χρήση οποιουδήποτε πρόσφορου μέσου, π.χ. με διανομή φυλλαδίων, ηχητικά spot σε ραδιόφωνα της πόλης, εκπομπές ενημέρωσης σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο, διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, διαφημιστική προώθηση μέσω των social media, σχετική εκπαίδευση στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και συμμετοχή σε περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.
  • Να παραδίδει στο Δήμο ρούχα και υποδήματα, τα οποία είναι κατάλληλα προς επαναχρη-σιμοποίηση, σε ποσοστό τουλάχιστον 1% της ετήσιας αποκομιδής, με σκοπό τη δωρεάν διανομή στους Δημότες, από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, μέσω εκδηλώσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης, στις οποίες θα συμμετέχει και η EastWest Greece ΙΚΕ.
  • Να προσφέρει προϊόντα, το είδος των οποίων (μεταχειρισμένα ενδύματα-υποδήματα είτε είδη καθαριότητας και ανταλλακτικά / εργασίες για τη Δ/νση Ανακύκλωσης και Δ.Α.Α. είτε προϊόντα για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δ.Θ.) καθορίζεται ενδεικτικά, σε μηνιαία βάση, από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου (Δ/νσης Ανακύκλωσης και Δ.Α.Α), συνολικής αξίας αξίας 1.220,00 ευρώ ανά μήνα, άμεσα μετά την υπογραφή του παρόντος και μέχρι τη λήξη του.

Όπως ανάφερε στην Parallaxi, o αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωση Κώστας Ιακώβου, η επιλογή της ανακύκλωσης των παλιών ρούχων και παπουτσιών είναι μία διαδικασία που προσφέρει σημαντική αποσυμφόρηση σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς τα ρούχα είναι απορρίμματα που δεν διαλύονται εύκολα.

img-20221102-150035.jpg

«Ένα ρούχο κάνει περίπου 200 χρόνια να διαλυθεί και η ανακύκλωση του προσφέρει πολύτιμη βοήθεια», τονίζει και αναφέρει πως η συγκεκριμένη εταιρία τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του δήμου, δηλαδή παραδίδει ρούχα προς επανάχρηση στην αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής όπως και υλικά καθαριότητας ύψους 1200 ευρώ το μήνα.

«Η εταιρία μαζεύει τα ρούχα και μάλιστα βράδυ για να μη προκαλείται πρόβλημα στην κυκλοφορία, και φυσικά διαθέτει τους κάδους και το προσωπικό για τη διαλογή ενώ βοηθάει δύο φορές το χρόνο στις δράσεις που διοργανώνουμε ως δήμος για την ανακύκλωση», τονίζει. Όσον αφορά το μίσθωμα των 1200 ευρώ το μήνα, παραδέχεται πως όντως πρόκειται για ένα χαμηλό τίμημα για το οποίο, όπως είπε υπήρξε απόφαση του δήμου.

crew-emwgb-btyh0-unsplash.jpg

Δεν παραδίδει τίποτα, να μας δώσουν στοιχεία

Το θέμα πάντως ετέθη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Σάκη Τζακόπουλο, ο οποίος άφησε αιχμές για τη σύμβαση με την εταιρία και ζήτησε στοιχεία από την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αποτελέσματα της συνεργασίας της εν λόγω εταιρίας με τον κεντρικό δήμο της πόλης.

Όπως είπε, ο δήμος πρέπει να δώσει στοιχεία αν έχει ελέγξει τις ποσότητες ρούχων και παπουτσιών που συλλέγονται κάθε χρόνο, βάσει των οποίων θα πρέπει να γίνει και η παράδοση του 1% σε ρούχα για τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης ζήτησε στοιχεία σχετικά με τις δομές ή τις οικογένειες όπου έχουν παραδοθεί αυτά τα ρούχα. «Ας μας φέρουν ένα χαρτί για ένα πουκάμισο που έχει παραδοθεί», τόνισε και αμφισβήτησε ευθέως ότι η διαλογή και η επεξεργασία γίνεται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι τα υλικά ένδυσης εξάγονται στην Βουλγαρία.

«Ζήτησα στοιχεία από το δήμο αλλά μέχρι σήμερα για το θέμα δεν έχω πάρει καμία απάντηση» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος και ο δημοτικός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε πως μέσα από αυτή τη διαδικασία, συγκεντρώνονται σημαντικές ποσότητες ρούχων και παπουτσιών που τελικά δεν καταλήγουν στην επαναχρησιμοποίηση, αλλά γίνονται νήματα για να φτιαχτούν νέα ρούχα.

«Πιστεύω ότι τα περισσότερα ρούχα δεν επαναχρησιμοποιούνται αλλά γίνονται νήμα για να φτιάξουν νέα ρούχα», τονίζει στην Parallaxi και αναφέρει ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση για τους ιδιώτες, την οποία θα έπρεπε να αναπτύσσουν οι δήμοι με καθαρά κοινωνικό στόχο και περιεχόμενο . «Αυτό που κάνουν είναι να συγκεντρώνουν ρούχα και παπούτσια έναντι ψίχουλων. Εχουν εγκαταστήσει εκατοντάδες κάδους και υποτίθεται ένα ποσοστό δίνεται για κοινωνικούς σκοπούς. Πρέπει να ελεγχτεί αυτή η διαδικασία τι παραλαμβάνει ο δήμος και που πάνε αυτά τα ρούχα», τονίζει.

Αναφέρει δε πως υπάρχει και σχετική νομοθεσία για την κυκλική οικονομία και ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδίαζε το 2018 να δημιουργήσει σχετικό κέντρο στην περιοχή της Μαρτίου, αλλά το σχέδιο τελικά εγκαταλείφθηκε από τη διοίκηση Ζέρβα.

Πάντως εκ των πραγμάτων τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το θέμα είναι πολλά:

  • Ο δήμος παραλαμβάνει ή όχι ποσότητα ρούχων από την εταιρία και σε ποιους αποδίδει αυτό το ρουχισμό;
  • Ποια είναι η ποσότητα που συλλέγεται βάσει της οποίας προκύπτει το αναλογούν ποσοστό του 1%
  • Το ποσό των 1200 ευρώ το μήνα αρκεί ως τίμημα για την τοποθέτηση σε δημόσιο χώρο των εκατοντάδων μωβ κάδων;
  • Η εταιρία τηρεί τις υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τις καμπάνιες για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση;

East West Greece: Δεν πωλούνται ως second hand

Από την πλευρά της, η εταιρία υποστηρίζει ότι τα ρούχα που συλλέγει, δεν τα πωλεί ως μεταχειρισμένα και σημειώνει ότι παραδίδει μέρος αυτών σε κοινωνικές δομές και τα υπόλοιπα τα επεξεργάζεται, κυρίως στο εξωτερικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την μονωτικών υλικών, γέμισμα μαξιλαριών, ταρτάν παιδικών χαρών, κλωστοϋφαντουργικών υλικών, κ.α.

Αναφέρει πως συλλέγει περίπου 460 τόνους ετησίως, και απασχολεί 35 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Η απάντηση της εταιρίας: εδώ

waldemar-brandt-5hdqrxz5rpc-unsplash.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα