Ανάπλαση ΔΕΘ: Με έμφαση στο πράσινο, τα πάρκα και το νερό
Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Προμελέτης του έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ
Για μια ολιστική αντιμετώπιση της Έκθεσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αναστάσιος Τζήκας, κατά την παρουσίαση της προμελέτης του έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ.
Οι επικεφαλής μελετητές Lucas Sauerbruch-Hutton και Neil Porter, πλαισιωμένοι από την ομάδα των Ελλήνων συμβούλων, δήλωσαν πως το έργο πρόκειται να καλύψει τόσο τις ανάγκες της Έκθεσης, όσο και αυτές της πόλης και των κατοίκων της.
Συγκεκριμένα, κάποιες από τις βασικότερες αλλαγές που θα δούμε θα αφορούν στη δημιουργία πολύ μεγάλων χώρων αστικού πρασίνου, με δημόσια πάρκα και έντονη τη σφραγίδα του υδάτινου στοιχείου.
Με διαδρομές που θα συνδέουν την πόλη με την έκθεση αλλά και μια υπερυψωμένη διαδρομή που θα συνδέει όλα τα περίπτερα μεταξύ τους, το επιχειρηματικό κέντρο της έκθεσης πρόκειται να υποστεί τις μεγαλύτερες αλλαγές.
Σύμφωνα με τον Neil Porter, με στόχο η έκθεση να αποτελέσει στο μέλλον έναν πνεύμονα για τη Θεσσαλονίκη, κύριο μέλημα στη φάση της προμελέτης ήταν η αύξηση του πρασίνου, που θα βοηθήσει στη μείωση του αντικτύπου της ζέστης στην πόλη, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους κατοίκους ευέλικτους χώρους αναψυχής.
Στόχος των μελετητών είναι η βελτίωση τόσο του τοπίου, όσο και των κτιρίων, αλλά και η ενίσχυση της αστικής βιοποικιλότητας. Με γνώμονα την αρχή της αειφορίας και της βιωσιμότητας, το φιλόδοξο έργο θα χρησιμοποιεί τεχνολογία φωτοβολταϊκών, ενώ οι οροφές των κτιρίων θα συγκεντρώνουν το νερό της βροχής για επαναχρησιμοποίηση.
Στη βόρεια είσοδο της έκθεσης θα βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο, ένας πολυλειτουργικός χώρος εκδηλώσεων και καταστημάτων, ενώ στη βορειοδυτική γωνία το ξενοδοχείο της έκθεσης θα επιτελέσει ρόλο τοπόσημου ανάλογο του Πύργου του ΟΤΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις στάθμευσης εντός της έκθεσης, ενώ ο κ. Τζήκας τόνισε ότι το 55% της έκτασης της έκθεσης θα είναι δημόσιος χώρος για τους πολίτες. Συνολικά, το εκθεσιακό τμήμα της ΔΕΘ θα μειωθεί από τα 67.000 τ.μ. στα 58.000 τ.μ.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο κ. Τζήκας σημείωσε ενδεικτικά τις εξής ημερομηνίες:
– Το 2022-2023 πρόκειται να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών
-Το 2023 θα πραγματοποιηθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου
-Το 2024 θα ξεκινήσουν τα έργα
-Το 2026 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του έργου
Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός του έργου θα αγγίζει τα 280.000.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή του θα είναι μικτή. Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, στόχος είναι η έκθεση να λειτουργεί κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπλασης.