Η ανάπλαση της Αποστόλου Παύλου: Ένας δρόμος, πέντε εκδοχές
Το έργο τελείωσε και ο Γιάννης Παπαθανασίου γράφει για όσα συνάντησε περπατώντας την οδό.
Λέξεις – εικόνες: Γιάννης Παπαθανασίου
Επιτέλους, στα μέσα Ιουλίου ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της Αποστόλου Παύλου. Μπορεί το τμήμα από Κασσάνδρου ως Αγ. Δημητρίου να χρειάστηκε περίπου εννιά (09) μήνες και το τμήμα μέχρι Αρμενοπούλου άλλους τόσους, όμως επιτέλους το έργο τελείωσε!
Μπορεί επίσης το τμήμα από Κασσάνδρου ως Αγ. Δημητρίου να είχε χαρακτηρισθεί, μετά από τη σχετική μελέτη, ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, τελικά όμως με πρόταση του Αντιδημάρχου, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς μελέτη μετατράπηκε σε πεζόδρομο.
Έτσι όπως έγινε η ανάπλαση της οδού και αν έχουμε κατά νου ότι η Απ. Παύλου θα αποτελεί ένα τουριστικό περίπατο από τη Ροτόντα μέχρι τον Αγ. Νικόλαο τον Ορφανό, ας δούμε τι θα αντικρίσει ο επισκέπτης, αλλά και ο κάτοικος της πόλης.
Έχουμε λοιπόν ένα δρόμο σε πέντε (5) διαφορετικές εκδοχές.
1. Από τον Άγ. Νικόλαο τον Ορφανό ως την οδό Αθηνάς ο δρόμος θυμίζει καλντερίμι και δεν έχει πεζοδρόμια ούτε φρεάτια για τα όμβρια ύδατα.
2. Από την οδό Αθηνάς ως την Κασσάνδρου θα δούμε άσφαλτο με υπερυψωμένα στενά πεζοδρόμια και τα φρεάτια αν δεν είναι μονίμως βουλωμένα τα καλύπτουν οι ρόδες των σταθμευμένων αυτοκινήτων.
3. Από την Κασσάνδρου ως την Αγ. Δημητρίου (αναπλασμένο τμήμα) έχουμε καλντερίμι πάλι αλλά σε διαφορετική εκδοχή, χωρίς υπερυψωμένα πεζοδρόμια, αλλά με πασσάλους.
Εννοείται βέβαια, ότι οι αποχετεύσεις των όμβριων υδάτων από τις παρακείμενες πολυκατοικίες δεν υπογειοποιήθηκαν και έτσι ο τουρίστας αγναντεύοντας το σπίτι του Κεμάλ, μπορεί να γίνει και λίγο λούτσα, επειδή κάποιος γείτονας πλένει το μπαλκόνι του, έτσι ώστε μαζί με το μερ χαμπά να ταιριάξει και το τι χαμπάρια μπρε τζάνουμ! Εδώ υπάρχουν φρεάτια αλλά είναι αδύνατο να απορροφήσουν τα νερά του προηγούμενων τμημάτων.
Από την άλλη, διακοσμήθηκε ο δρόμος με πεζούλια γύρω από τα δέντρα, δημιουργήθηκε κι ένα πεζούλι απέναντι από το σπίτι του Κεμάλ. Σίγουρα η ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων (καφέ και είδη τουρισμού) βελτιώθηκε, μπορούν και οι τουρίστες να φωτογραφηθούν άνετα, χωρίς το φόβο να τους πατήσει κανένα αυτοκίνητο.
Για τα αυτοκίνητα όμως; Αφού το συγκεκριμένο τμήμα έγινε πεζόδρομος, οι κάτοικοι της Άνω Πόλης θα πρέπει να χρησιμοποιούν την παρακείμενη οδό Φ. Δραγούμη η οποία όμως μετά την ανάπλασή της είχε γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και τελικά κατέληξε σε δρόμο κανονικής κυκλοφορίας! Η ταλαιπωρία… ατελείωτη. Ειδικά τις πρωινές ώρες. Και βέβαια έμειναν και τα οχήματα της πυροσβεστικής που για να βγουν στην Αγ. Δημητρίου θα πρέπει να πάνε στα 300 μ. παρακάτω, στην οδό Αισχύλου. Και τα λεωφορεία της γραμμής 24 και 50, που ενώ έστριβαν από Απ. Παύλου και έβγαιναν Αγ. Δημητρίου, τώρα φτάνουν ως το υπουργείο, δηλ. περίπου 700 μ. παρακάτω! Το ίδιο και με τα περιηγητικά τουριστικά λεωφορεία! Με λίγα λόγια, χάος. Αυτά συμβαίνουν όταν οι Αντιδήμαρχοι στα καλά καθούμενα αποφασίζουν!
Και μπορεί το έργο να τελείωσε όμως η πινακίδα επιμένει ότι στη Απ. Παύλου γίνονται έργα, η οδός Ολυμπιάδος ακυρώθηκε στη συμβολή της με την Κασσάνδρου και έμειναν και τα απαγορευτικά σήματα, και βέβαια το φανάρι της Ολυμπιάδος εξακολουθεί να ανάβει με κατεύθυνση προς την Απ. Παύλου, όπως άναβε σταθερά τόσους μήνες που η οδός ήταν κλειστή λόγω έργων! Τον καταλαβαίνει κανείς το συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών. Είναι κάτι που “νιώθεται”.
4. Από την Αγ. Δημητρίου ως την Ολύμπου, ο δρόμος στρώθηκε με κυβόλιθους και κανονικά ανυψωμένα πεζοδρόμια, φυτεύτηκαν και δεντράκια. Ίσως η πιο προσεγμένη ανάπλαση. Βέβαια στη διασταύρωση με την Αγ. Δημητρίου οι κλίσεις του δρόμου είναι ανάποδες και τα νερά λιμνάζουν.
5. Από την Ολύμπου ως την Αρμενοπούλου ο δρόμος είναι στρωμένος με κυβόλιθους χωρίς ανυψωμένα πεζοδρόμια, με πασσάλους που υποτίθεται ορίζουν το υποτίθεται πεζοδρόμιο, του εκπληκτικού φάρδους των 60 εκ. Εννοείται ότι αυτό το υποτίθεται πεζοδρόμιο δεν είναι πεζοδρόμιο, αφού κάπου θα πρέπει να μπει και ο κάδος απορριμμάτων. Τότε γιατί το έκαναν; Άγνωσται αι βουλαί των πολεοδόμων-αρχιτεκτόνων. Εννοείται φυσικά ότι αφού δεν υπάρχει ανυψωμένο πεζοδρόμιο τα νερά της βροχής μπαίνουν πια και στα καταστήματα, κι έτσι οι κάτοικοι παρά τις διαμαρτυρίες τους μηχανεύονται τις δικές τους λύσεις. Και φυσικά, δεν υπάρχει φρεάτιο για τα όμβρια. Συνηθίζεται τώρα τελευταία.
Περπατώντας λοιπόν στην Απ. Παύλου ανάμεσα σε δύο μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (Αγ. Νικόλαος Ορφανός, Ροτόντα) καταλαβαίνεις ότι εδώ είναι Ελλάδα, η χώρα της προχειρότητας και της ανευθυνότητας αλλά και του απίστευτου κομπασμού και αυτοθαυμασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα καμαρώνουν και θα το προσθέσουν στον προσωπικό τους φάκελο ότι τελικά ανέπλασαν την Αποστόλου Παύλου!