Θεσσαλονίκη

Ο ανασχηματισμός, η ύστατη προσπάθεια, η ρήξη

Όλο το παρασκήνιο πριν τον ανασχηματισμό.

Γιώργος Τούλας
ο-ανασχηματισμός-η-ύστατη-προσπάθεια-177588
Γιώργος Τούλας

boutarisphoto

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης από την πλευρά του δημάρχου πως επόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν θα είναι ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας ο χρόνος που μεσολάβησε μοιάζει εξαιρετικά πυκνός. Μάλιστα επιμηκύνθηκε ουκ ολίγες φορές με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των ονομάτων των νέων αντιδημάρχων και την αναβολή της συνεδρίασης της δημοτικής ομάδας που ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα.

Η πρόταση, σχεδόν στο πόδι, από το δήμαρχο της ανάληψης από τον Αβραμόπουλο της αντιδημαρχίας Οικονομικών, σε μια εποχή που θα θεωρούνταν ως νομιμοποίηση πρακτικών και η άρνηση του πρώην προέδρου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ήδη φουσκωμένο ποτήρι των σχέσεων των δυο ανδρών. Ο καθένας πια είχε τραβήξει το δρόμο του. Για τον μεν δήμαρχο ‘’οι θέσεις δεν είναι αγορασμένες’’ για τον δε πρώην πρόεδρο ”η επιλογή αρεστών προσώπων” έγιναν επίσημες πια δηλώσεις.

Στο κενό έπεσε καθώς φαίνεται την ύστατη στιγμή η προσπάθεια του Ανδρέα Κουράκη, του τρίτου ισχυρού εταίρου της Πρωτοβουλίας που σε συνάντηση με το Δήμαρχο πρότεινε την συμβιβαστική λύση της αξιοποίησης όλων των στελεχών που απομακρύνθηκαν από κοντά του, του ιδίου δηλαδή, του Παναγιώτη Αβραμόπουλου αλλά ακόμα και του Κωνσταντίνου Ζέρβα στο νέο διοικητικό σχήμα που θα ανακοινώνονταν, ως μια πρόταση επανένωσης της ομάδας.

Αν και ο δήμαρχος υποσχέθηκε να το σκεφτεί η κίνηση δεν έγινε ποτέ. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διαβεβαιώνει πως κανείς δεν του τηλεφώνησε και πως έχει να μιλήσει με το δήμαρχο ενάμιση χρόνο, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν και από την άλλη πλευρά, με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο να ‘’απουσιάζει’’ από τη σημερινή δημοτική ομάδα που θα συζητούσε τις εξελίξεις.

Επιπρόσθετα σε όλα αυτά ήταν και η σημερινή έντονη επίθεση στο δήμαρχο που άσκησε ο Σπύρος Βούγιας από τις Βρυξέλες που έγραψε: ”Προσπάθησε παράλληλα να δείξει πως παραμένει ισχυρός μέχρι το τέλος και να υπενθυμίσει έμμεσα το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητάς του. Αυτό, βέβαια, θεωρείται αδύνατο, όχι μόνο για υποκειμενικούς αλλά κυρίως για αντικειμενικούς λόγους (η κατάσταση της πόλης). Περισσότερα συμπεράσματα θα προκύψουν όταν θα ολοκληρωθεί η εικόνα με τον επικείμενο ορισμό των αντιδημάρχων. Αυτό που είναι σίγουρο, όμως, είναι πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Και πως, όταν κοιτάζει κανείς προς την πλευρά της διοίκησης του δήμου, βλέπει την εικόνα ενός γηρασμένου σώματος στολισμένου με την πλουμιστή ουρά ενός παγονιού.”

Όπως απουσίαζε και ο Σπύρος Πέγκας σε ταξίδι στη Γερμανία και o Κωνσταντίνος Zέρβας για ευνόητους λόγους. Ο δήμαρχος είχε πάρει τις αποφάσεις του και όπως τον κατηγορούν πλέον ευθέως όσοι διαφωνούν μαζί του όχι με πολύ δημοκρατικό τρόπο, αφού ας πούμε η σύγκλιση των ευρέων οργάνων της Πρωτοβουλίας και όχι των στενών εκλεγμένων συμβούλων έχει ήδη να συμβεί από το 2015. Το νέο προσωποκεντρικό σχήμα διοίκησης είναι one man show, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περισσότερες δημοτικές ομάδες της χώρας όπου ο παντοδύναμος δήμαρχος λαμβάνει τις αποφάσεις και όποιος διαφωνεί πηγαίνει σπίτι του. Άλλωστε η σημερινή νουθεσία προς τον συμπαραστάτη του Πολίτη που εξέφρασε την απογοήτευση του από τον τρόπο αδειάσματος του Παναγιώτη Αβραμόπουλου, από το στόμα του ίδιου του δημάρχου ή να ζητήσει συγνώμη που εξέφρασε γνώμη ή να πάει σπίτι του, το επιβεβαιώνει. Το λόγο πήρε στην αρχή ο δήμαρχος ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του.

Έντονη κριτική άσκησε ο Ανδρέας Κουράκης μιλώντας για σταλινικές μεθόδους και για την τελευταία χαμένη ευκαιρία της Πρωτοβουλίας, ενώ η «συναινετική» του πρόταση δεν έγινε αποδεκτή (ζήτησε να αναλάβει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο των Τεχνικών Έργων και να απομακρυνθούν από το σχήμα διοίκησης όσοι εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις).

O ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε: ”Ξεκινήσαμε κάποιοι άνθρωποι το 2005, μετά μείναμε οι τρεις μας, κερδίσαμε τον δήμο, αλλά πλέον εγώ αποφάσισα να συνεχίσω με τον δικό μου τρόπο. Η «Πρωτοβουλία» όπως την γνωρίζαμε πέθανε”.

Στα δυο τελευταία χρόνια της διοίκησης λοιπόν πλάι στο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη θα βρεθούν σε θέσεις αντιδημάρχων ως new entries η Άννα Αγγελίδου, που δήλωνε εδώ και καιρό ότι θα είναι αντιδήμαρχος, στη θέση του αντιδημάρχου οικονομικών, ο συγκοινωνιολόγος Γιώργος Δημαρέλος στην αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού που αποσχίζεται από τον Πολιτισμό  και στην καθαριότητα που φεύγει από τον κ. Παππά θα βρίσκεται από τη στενή παρακολούθηση του ίδιου του δημάρχου μετά την εμπλοκή του Εισαγγελέα και την έρευνα που είναι σε εξέλιξη για τις προμήθειες.

Υποβιβασμός θεωρείται η απομάκρυνση του Πέτρου Λεκάκη από το τμήμα που επόπτευε τα καταστήματα της πόλης και τα τραπεζοκαθίσματα μετά από έντονες διαμαρτυρίες και της Γιούλης Ράνελλα από την αντιδημαρχία οικονομικών καθώς προτίθεται να την τοποθετήσει πρόεδρο της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής.

Οι υπόλοιποι συνεχίζουν ως έχουν καθώς πολύ μεγάλος πάγκος με αναπληρωματικούς δεν υπάρχει πλέον στην παράταξη. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο τους και να αναμείνουμε την στην πράξη πλέον αντίδραση όσων έμειναν εκτός τραίνου. Ειδικά των δημιουργών της Πρωτοβουλίας. Και η αντίδραση νομίζω πια θα είναι στις κρίσιμες ψηφοφορίες και όχι στις δηλώσεις του fb.

To τελικό σχήμα είναι το εξής:

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων- Θανάσης Παππάς

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης- Πέτρος Λεκάκης

Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων – Σπύρος Πέγκας

Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Άννα Αγγελίδου

Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών – Νίκος Φωτίου

Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων – Λίνα Λιάκου

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών – Έλλη Χρυσίδου

Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού- Γιώργος Δημαρέλος

Την ευθύνη της καθαριότητας κρατά ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα