Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: δεν υποχωρούμε και δεν εμβολιαζόμαστε
Ακόμα και για απολύσεις μιλά η κυβέρνηση και δίνει παράταση έως 31 Μαρτίου στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να εμβολιαστούν
Αποφασισμένοι να το «τραβήξουν» μέχρι το τέλος, ακόμα και με κίνδυνο να βρεθούν εκτός ΕΣΥ είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ενώ η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο των απολύσεων, με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, να προειδοποιεί ότι μετά τις 31 Μαρτίου θα υπάρξει, αν χρειαστεί, και νομοθετικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με όσους εκ των υγειονομικών επιμένουν στο μη εμβολιασμό.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 5000 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή, ακόμη 2.500 εργάζονται με πιστοποιητικό νόσησης ενώ υπάρχουν και περίπου 3000 σε καραντίνα. «Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία. Το προσωπικό είναι κουρασμένο και εξαντλημένο και οι βάρδιες βγαίνουν με πολύ κόπο», τονίζει ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτος Κετικίδης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνει, το κλίμα στα νοσοκομεία είναι κλίμα διχασμού και υπερκόπωσης και πως η στάση της κυβέρνησης δεν διευκολύνει καθόλου τις εξελίξεις, με τις απειλές για απολύσεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. «Οι περισσότεροι φέρονται αποφασισμένοι να το τραβήξουν μέχρι τέλους το σχοινί ενώ υπάρχει λύση με τα rapid test”, τονίζει και αναφέρει ότι μετά τη λήξη των πιστοποιητικών νόσησης, θα υπάρξει και νέο κύμα μείωσης του προσωπικού στα νοσοκομεία.
Να σημειωθεί πως τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες και έχουν επιτρέψει σε πολλούς υγειονομικούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, έχουν λήξει οριστικά στο τέλος Ιανουαρίου του 2022, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί υγειονομικοί θα επανέλθουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. «Εγώ έχω νοσήσει δύο φορές μέχρι σήμερα και επιμένω ότι δεν θα εμβολιαστώ, ακόμα και η κυβέρνηση προχωρήσει στις απολύσεις μας», τονίζει η Β.Φ. εργαζόμενη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου αναμένεται να τεθούν 50 περίπου εργαζόμενοι σε αναστολή, λόγω λήξης του πιστοποιητικού νόσησης.
«Δεν μπορούν να μας απολύσουν είναι αντισυνταγματικό και πρόκειται για εκβιασμό της κυβέρνησης», τονίζει ο Χαράλαμπος Κοροξενός, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και σημειώνει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους υγειονομικούς που επιμένουν στον μη εμβολιασμό. «Δεν μπορούν να το κάνουν, διαφορετικά θα πρέπει να αλλάξουν τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα», τονίζει και υποστηρίζει ότι «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν πρόκειται να εμβολιαστούν και προτιμούν να απολυθούν». Επίσης τονίζει πως η κατάσταση στα νοσοκομεία μετά από δύο χρόνια πανδημίας είναι οριακή. «Αντί να κάνουν ανακοινώσεις για προσλήψεις κάνουν ανακοινώσεις για απολύσεις», τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χαρά Βρυζώνη, διοικητική υπάλληλος στο ΑΧΕΠΑ, που εργάζεται με πιστοποιητικό νόσησης, τονίζει ότι η κατάσταση με τους ανεμβολίαστους δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά. «Κάποιοι ίσως να εμβολιαστούν διότι η απειλή και ο κίνδυνος απώλειας της δουλειάς στο δημόσιο δεν είναι λίγο, αλλά οι περισσότεροι δεν θα το κάνουν» εκτιμά.
Πλεύρης: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να μη ελπίζουν ότι 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση έως 31 Μαρτίου στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν τις δύο πρώτες βασικές δόσεις των εμβολίων. Για το μετά προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν μέτρα και δη δραστικά.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλέυρης, μετά τις 31 Μαρτίου θα υπάρξει “σαφής βούληση και νομοθέτηση της κυβέρνησης” και προειδοποίησε ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ. «Δύο λύσεις υπάρχουν, ή θα συνεχιστεί το μέτρο με παράταση αναστολής ή διαφορετικά θα υπάρχει ρύθμιση, που αν δεν έχεις εμβολιαστεί, θα θέτεις τον εαυτό σου εκτός ΕΣΥ. Άλλη λύση δεν θα υπάρξει. Όσοι έχουν ελπίδες ότι 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε πως ο νόμος της αναστολής δεν αφορά την τρίτη δόση.
ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στις απολύσεις επιστροφή με rapid test
Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί την πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ και τάσσεται κατά των απολύσεων και υπέρ της άμεσης επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία με συστηματικό διαγνωστικό έλεγχο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιμένουν στη γραμμή της στοχοποίησης των ανεμβολίαστων υγειονομικών ως το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας της χώρας. «Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, επειδή δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει την τραγική αποτυχία της στη διαχείριση, εμμένει σε μια ακραία επιλογή τιμωρητικότητας και κοινωνικής αγριότητας, που δυναμιτίζει το εργασιακό κλίμα στο ΕΣΥ και υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις αντοχές του», υπογραμμίζουν οι 55 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΠΟΕΔΗΝ : Απίθανες οι δηλώσει Πλεύρη
Έντονη κριτική στην στάση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού ασκεί και η ΠΟΕΔΗΝ, που τονίζει πως «με 100 νεκρούς την ημέρα και το προσωπικό των νοσοκομείων 10.000 λιγότερο από πέρυσι το χειμώνα, χωρίς να είμαστε μηχανές οι λιγοστοί εναπομείναντες, θα περίμενε κανείς ο Υπουργός υγείας όταν κάνει δημόσιες εμφανίσεις να μιλάει για προσλήψεις στα νοσοκομεία και όχι απολύσεις».
«Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και γι’ αυτό καταφεύγει στα ψέματα. Μόνη σοβαρή λύση αυτή τη στιγμή είναι να αρθούν όλες οι αναστολές εργασίας για τους υγειονομικούς και να καταργηθεί το μέτρο τελείως νομοθετικά.
Από 1 Απριλίου ο κος Πλεύρης έχει δύο επιλογές. Να διαλύσει τα Νοσοκομεία και να επιταχύνει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που φρέναρε η πανδημία διώχνοντας από το σύστημα με κατάφορο αντισυνταγματικό τρόπο χιλιάδες υγειονομικούς που δεν θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.Και 2η επιλογή να καταργήσει την αδιέξοδη υποχρεωτικότητα» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ