Αντιδράσεις για το επιχειρηματικό πάρκο στο Καλοχώρι

473 επιχειρήσεις αντιτίθενται στην πρόθεση της ΠΚΜ να υπογράψει κοινό έγγραφο με τους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων- Μενεμένης

Parallaxi
αντιδράσεις-για-το-επιχειρηματικό-πά-904295
Parallaxi

Την αντίθεσή τους εκφράζουν συγκεκριμένα και ενυπόγραφα οι 473 Μεγάλες επιχειρήσεις και Ενώσεις πολιτών στην πρόθεση της ΠΚΜ να υπογράψει μαζί με τους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων- Μενεμένης κοινό έγγραφο για επιχειρηματικό πάρκο στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Καλοχώρι – Πόντου.

‘’Η πρόταση προβλέπει ένα “νέο” τείχος – φράγμα στη δυτική Θεσσαλονίκη, μόλις μόνο στα 3χλμ από το κέντρο. Είναι καταστροφή. Δεν συμβαίνει σε Ασπρόπυργο, Λαύριο ή πουθενά αλλού στην ΕΕ, τόσο κοντά στον αστικό ιστό’’, αναφέρουν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σε σχετική επιστολή που απεστάλη στους αρμόδιους φορείς.

Οι υπογράψαντες και οι εκπρόσωποι των 473 μεγάλων επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών τονίζουν ότι είναι καταστροφική η πρόταση, αφού προβλέπει νέα εισφορά σε χρήμα 15%, αναστολές αδειών για χρόνια, δεν υπάρχει η απαιτούμενη από το νόμο συναίνεση του 55% των περίπου 1100 ιδιοκτητών. Η πρόβλεψη για επιχειρηματικό πάρκο στο Καλοχώρι- Πόντου δεν στέκει ούτε ουσιαστικά, ούτε νομικά και παρακαλούν να μην αποσταλεί παρόμοιο έγγραφο.

Αναλυτικά η επιστολή:

11/07/2022

Προς τον

κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας,

κ. Κώστα Γιουτίκα, Αντιπεριφερειάρχη Κ. Μακεδονίας,

κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Μενεμένης Αμπελοκήπων,

κ. Γιάννη Ιωαννίδη, Δήμαρχο Δέλτα,

Βουλευτές Θεσσαλονίκης

15-11-21-teikhos-ditika-kalokhori.png

Θέμα: ΟΧΙ σε κοινό έγγραφο ΠΚΜ- Δήμων με καταστροφικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις δυτικά Καλοχώρι και Πόντου, με πρόσχημα ένα επιχειρηματικό πάρκο!

Αξιότιμοι κ. κ. Περιφερειάρχα, κε Αντιπεριφερειάρχα και κ. κ. Δήμαρχοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Δέλτα,

Ομιλία κ. Γιουτίκα στη διαδικτυακή εκδήλωση ‘’Όραμα για τη Θεσσαλονίκη’’ από το κτίριο. Σχετική αναφορά του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μετά το 49.00΄στο βίντεο της εκδήλωσης που ακολουθεί.

https://www.forthess.gr/forthess-tv/

Πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της ΠΚΜ να υπογράψει μαζί με 2 Δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων- Μενεμένης κοινό έγγραφο για επιχειρούμενο αλλά καταστροφικό επιχειρηματικό πάρκο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ήτοι στο Καλοχώρι, Πόντου, κ.α. Δια αυτού του τρόπου επιχειρείται να επιβληθούν μέσω Υπουργείου ΝΕΕΣ άσκοπες ομηρίες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ήδη χειμαζόμενη περιοχή και επιχειρήσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τούτο προβλέπει ο σχετικός νόμος για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Η πρόταση προβλέπει ένα “νέο” τείχος – φράγμα μόλις μόνο στα 3χλμ από το κέντρο. Είναι καταστροφή για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Δεν συμβαίνει σε Ασπρόπυργο, Λαύριο ή πουθενά αλλού στην ΕΕ, τόσο κοντά στον αστικό ιστό.

Επιδιώκουν να επιβληθούν χωρίς την απαιτούμενη συναίνεση του 55% των ~1100 ιδιοκτησιών, νέες καταστροφικές ομηρίες με νέες εισφορές σε γη ή χρήμα 15%, αναστολές αδειών για 3-4 χρόνια, νέους περιορισμούς χρήσεων γης και άλλες δυσμενείς συνθήκες.

Το ζητούμενο για την περιοχή είναι να γίνουν τα 2-3 απαραίτητα έργα της αποχέτευσης και του κεντρικού δρόμου και όχι αντί να γίνουν τα έργα, να επιδιώκεται ομηρία και καταστροφή των επιχειρήσεων για χρόνια. Ήδη έχει ανακοινωθεί το αποχετευτικό δυτικά. Με τέτοιες συνθήκες ποιος θα κάνει επενδύσεις? Θα κλείσουν επιχειρήσεις!

Δεν ξεχνάμε ότι μέχρι πριν 3 χρόνια τα ίδια κέντρα επεδίωκαν τις μετεγκαταστάσεις- λουκέτα 3-4.000 μονάδων παραγωγής, που ευτυχώς σώθηκαν τελευταία στιγμή από τον Πρωθυπουργό. Σήμερα επιχειρείται νέα ομηρία. Ποιος θα επιβιώσει με τέτοιο κυνηγητό? Δεν θέλουμε επιχειρήσεις, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας?

Σας παρακαλούμε να ΜΗΝ αποσταλεί παρόμοιο έγγραφο. Δεν συμφωνούν οι επιχειρήσεις, χρειάζεται συναίνεση και του 55%, που δεν υπάρχει.

Σας ευχαριστούμε,

Με εκτίμηση,

Αιβάζογλου Ηλίας, Άλμα ΑΕ, Αύρα ΑΕ Οτοντηλ ΑΕ, Ν. Βιδάλης, Κ. Ζήσης, Λ. Χατζόπουλος, Χρ. Μπόγιας, Αλ. Κατσιώτης, Κ. Μπαρμπαγιάννης, Μεν. Ναξιάδης, Ε. Νικολαίδου, Ν. Πρωτοφαννούσης, Γ. Στρατάκης, Κ. Χαϊτογλου, Ν. Φιλίππου

ΥΓ. Ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ Αθανάσιος Ψαθάς είχε δηλώσει πρόσφατα για τις ΟΥΜΕΔ ότι ”Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι η ανάπτυξη ενός ΟΥΜΕΔ γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αποκτούν τη γη και αναπτύσσουν τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να προσελκύσουν επιχειρήσεις να εγκατασταθούν. Στις ειδικές περιπτώσεις που ΑΒΣ μετασχηματίζονται σε οργανωμένους ΟΥΜΕΔ, απαιτείται η συναίνεση του 55% των προεγκατεστημένων επιχειρήσεων για να προχωρήσει το έργο, από ιδιώτη πάντα επενδυτή. Ο ιδιώτης αυτός, αν υποθέσουμε ότι καταφέρνει να εξασφαλίσει τη συναίνεση, πράγμα μάλλον ουτοπικό, θα αναμένει να ανακτήσει τα χρήματα της επένδυσής του σε βάθος δεκαετιών, μέσω των κοινοχρήστων που θα χρεώνει για τη χρήση των υποδομών (και ενδεχομένως της πώλησης ή ενοικίασης οικοπέδων). Στην πράξη, το μοντέλο αυτό δεν δουλεύει”.

Tο Καλοχώρι είναι εντός σχεδίου, έχουν συνεισφέρει ότι προβλέπει ο νόμος, φόρους για ύδρευση – αποχέτευση, δρόμους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υλοποιούνται.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο εξυγίανσης (ΕΠΕ) στο Καλοχώρι, είναι πρόταση πρόδρομος και νέας υποβάθμισης για τις επιχειρήσεις.

Την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο σχέδιο για ΒΙΠΕ στο Καλοχώρι εκφράζουν οι 473 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών κάνοντας λόγο για κενό λογικής και πληροφόρησης. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για πολεοδομικό τείχος- φράγμα” με καταστροφικούς περιορισμούς χρήσεων γης, βίαιες εισφορές σε χρήμα και αναστολές αδειών, ενώ τονίζουν ότι δεν ξανάγινε ΕΠΕ – ΟΥΜΕΔ σε τόσο κοντινή απόσταση από το κέντρο των πόλεων. Ούτε στον Ασπρόπυργο, ούτε στο Λαύριο, ενώ στο Σχηματάρι είναι πάνω από 70 χλμ μακριά από την Αθήνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα