Θεσσαλονίκη

Αντιπυρική περίοδος στη Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Συντονιστικό

«Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, είναι ο πρωταρχικός στόχος που πρέπει να διαφυλάξουμε», τόνισε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
αντιπυρική-περίοδος-στη-θεσσαλονίκη-1157681
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά το νέο Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο, ΠΚΜ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ΕΛ.ΑΣ, ΕΚΑΒ, Γ’ Σ.Σ., Λιμεναρχείο) αλλά και εθελοντικές οργανώσεις και εκπρόσωποι όμορων δήμων.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τονίζοντας τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και τον στόχο του δήμου για την αντιπυρική περίοδο:

«Η περιβόητη κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει εδώ και αρκετό καιρό τις πόρτες της παγκόσμιας κοινότητας με αποτελέσματα που εισπράττουμε συνεχώς. Οι συνθήκες αλλά κυρίως οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Τι κάνουμε; Ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όσο αποτελεσματικό και αν είναι ένα κράτος η εξάπλωση και η διασπορά των φαινομένων που σχετίζονται με τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα είναι τέτοια που πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο οργάνωσης και ανάλυσης των φαινομένων οργάνωσης, σχεδιασμού και παρέμβασης. Δεν μπορούμε πλέον να πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα θέματα μπορούν να έχουν αποτελεσματική παρέμβαση μέσα από ένα καλά οργανωμένο κράτος.

Χρειάζεται απελευθέρωση και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων αλλά και των πόρων. Το νέο μοντέλο, που πρέπει να αρχίσει όχι μόνο να σχεδιάζεται αλλά και να υλοποιείται, είναι αυτό της περιφερειακής ανάπτυξης και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων. Αυτή είναι μια βάση συνεννόησης που πρέπει να αναπτύξουμε τις προτάσεις μας. Είναι αναγκαίο ένα τέτοιο συντονιστικό όργανο να υπάρξει. Εκεί που πρέπει να δώσουμε ένα βάρος παραπάνω είναι πως θα μπορέσουμε να συνδέσουμε την εθελοντική συμμετοχή με την οργανωμένη κρατική παρέμβαση. Θέλουμε να υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία που θα είναι μια συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ελέγχου».

Για το δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγελούδης τόνισε συγκεκριμένα ότι: «Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου είναι ο πρωταρχικός στόχος που πρέπει να διαφυλάξουμε».

Ο Χρήστος Τριαντάρης, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, που συντόνισε τη συζήτηση, ανέφερε ότι ο Δήμος από την πλευρά του, είναι έτοιμος με «10 υδροφόρα οχήματα, επιπλέον 2 υδροφόρες αν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πάνω από 4, δύο οχήματα τύπου pick up 4×4, τα οποία θα εκτελούν καθημερινά περιπολίες στο Σειχ Σου». Ο κ. Τριαντάρης τόνισε ότι «η ατομική ευθύνη όλων των πολιτών είναι παρά πολύ σημαντική».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο μετεωρολόγος και εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις σημαντικές συνέπειες της στον κόσμο. Ο κ. Αρναούτογλου, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής – κρίσης είναι ολοένα και εμφανέστερα τα τελευταία χρόνια, είναι μια κατάσταση που παραμένει αναστρέψιμη.

Ο κ. Αρναούτογλου προχώρησε σε προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες κινήθηκαν στην εξής γραμμή:

«Τα προβλήματα του δήμου μας είναι οικονομικά αλλιώς θα είχαμε προχωρήσει πολύ περισσότερο. Η πρώτη πρόταση μου έχει να κάνει με τη δημιουργία μετεωρολογικών σταθμών, περιφερειακά της πόλης, έτσι ώστε όταν βλέπουμε μια ραγδαιότητα να μπορούμε να προειδοποιούμε τους πολίτες, όχι με το 112 – που μπορεί να τρομάξει τον κόσμο – αλλά με ένα απλό μήνυμα, να μην κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες οδούς κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης για παράδειγμα.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές. Υπάρχει ένα σύστημα ραντάρ που βλέπουμε πως κινούνται και εξελίσσονται οι καταιγίδες, όπου μέσα από μια εφαρμογή μπορούν να δείξουν τις περιοχές που στοχεύουν. Στόχος είναι να στείλουμε τις ειδικές ομάδες σε συγκεκριμένα σημεία και να μην απλώνονται σε όλη την πόλη.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι ενδείξεις για ρύπανση του αέρα βγαίνουν την επόμενη μέρα. Ζήτησα να έχουμε αυτές τις μετρήσεις παρά πολύ νωρίς μέσα στην ημέρα, στις 7-8 το πρωί. Πρέπει να μάθει ο κόσμος τι αναπνέει, γιατί όταν είμαστε στο άγνωστο δεν μπορούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Τέλος, πρόβλημα αποτελεί η θερμική νησίδα που έχουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατάφερα να φέρω από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, με τη βοήθεια του κ. Τζιτζικώστα, μέσα από το οποίο θα βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη «ζουμαρισμένη» και θα μπορούμε να βλέπουμε ποιες γειτονιές είναι επιρρεπής σε καύσωνα, έτσι ώστε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν πολίτες να έχουν μετρητές στο κέντρο και σε γειτονιές, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε αυτό το πρότζεκτ».

Ο κ. Μπαλατσούκας, διοικητής της Πυροσβεστικής, επισήμανε ότι «η διοίκηση είναι έτοιμη με 59 υδροφόρα, 25 ειδικά και 80 βοηθητικά οχήματα. Προσωπικό με 760 άτομα είναι έτοιμο να επέμβει οποιαδήποτε στιγμή. Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν και να υλοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αυτήν την περίοδο».

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που πρότεινε εκ μέρους της πυροσβεστικής υπηρεσίας, συμπεριέλαβε:

«Τον προγραμματισμό και εκτέλεση έργων για πρόληψη και βελτίωση, αλλά και τη συντήρηση του τοπικού δικτύου με δασικές υπηρεσίες. Την εκτέλεση έργων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους δήμους. Την απομάκρυνση ξερών δέντρων και κλαδιών, ιδιαίτερα από ευαίσθητες περιοχές. Τη σύνταξη ενεργειών σχετικά με τη δράση απομάκρυνσης πολιτών. Την εξασφάλιση επιπλέον πόρων για δασικές πυρκαγιές. Τον καθαρισμό χωρών συγκέντρωσης του πληθυσμού και ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων. Την υποστήριξη με χωματουργικά υδροφόρα. Την άμεση απομάκρυνση κλαδιών που εφάπτονται σε καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται «να επισημανθεί στους δημότες ότι σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή καύσης, με πρόστιμα ιδιαίτερα ακριβά».

Την υποστήριξη και ετοιμότητα τους για την φετινή αντιπυρική περίοδο έδειξαν με την παρουσία του εκπρόσωποι από την ΕΛΑΣ, Γ’ Σώμα Στρατού, Τροχαία, 3η ΥΠΕ, ΑΧΕΠΑ, 113 Πτέρυγα Μάχης, ΕΜΥ, ΕΚΑΒ, περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, εθελοντικών ομάδων και όμορων δήμων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα