Η απάντηση του Δημάρχου Παύλου Μελά για το Καρατάσιου
Όσα δήλωσε για το ζήτημα που προέκυψε (ξανά) μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Τη δική του απάντηση στο ζήτημα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο του ξεπουλήματος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου έδωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Το Καρατάσιου δεν ξεπουλιέται – Σάλος με τις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Ο κ. Δεμουρτζίδης χαρακτήρισε ατυχή την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην επερώτηση της Έλενας Ράπτη. «Προφανώς στηρίχθηκε σε όσα του διαμήνυσαν από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο εδώ και δύο χρόνια με επιστολές αναφέρει ότι ο Δήμος είναι καταπατητής, μας έχει πάει μέχρι και στο δικαστήριο όπου τον Μάρτιο του 2018 αθωωθήκαμε. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση καταπάτησης. Ο Δήμος, από το 2005 που του είχαν παραχωρηθεί τα 120 στρέμματα από τα 680 που είναι περίπου συνολικά, τα αξιοποίησε. Το 2012 έγινε ανάκληση αυτής της παραχώρησης, αλλά οι υποδομές είχαν γίνει εκεί μέσα είτε με λεφτά του Δήμου είτε με λεφτά του ελληνικού Δημοσίου. Έγιναν γήπεδα ποδοσφαίρου, ανακαινίστηκε ένα κτίριο, περιμετρική περίφραξη, φωτισμός, παιδικές χαρές, κιόσκια, περιπατητικοί διάδρομοι», σημείωσε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Από τότε υπάρχει αυτή η δραστηριότητα του ΤΕΘΑ, ”να φύγουν οι καταπατητές” και τα λοιπά. Ξαφνικά, τον περασμένο Ιούνιο μας ήρθε ξανά μια επιστολή ενώ υπήρχε η αθωωτική απόφαση. Εμείς συντάξαμε μια επιστολή και τη στείλαμε σε όλους τους βουλευτές που μόλις είχαν εκλεγεί από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Η κ. Ράπτη έκανε μια επερώτηση στη Βουλή και ήρθε αυτή η απάντηση».
Σε ό, τι αφορά το ενδιαφέρον ποικίλων φορέων για αξιοποίηση του χώρου, που αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης απάντησε: «Εγώ δεν έχω ακούσει για κανένα ενδιαφέρον. Να πω ότι το στρατόπεδο Καρατάσιου είναι ανταλλάξιμο κτήμα του ελληνικού Δημοσίου, κατά την άποψή μου ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Βέβαια γράφτηκε στο κτηματολόγιο ως περιουσιακό στοιχείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, αλλά υπάρχει αγωγή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κατά αυτής της εγγραφής, οπότε περιμένουμε να εκδικαστεί για να ξεκαθαρίσει το περιουσιακό καθεστώς. Να θυμηθούμε ότι όταν δημιουργήθηκε το θέμα για το πού θα γίνει το Νοσοκομείο Παίδων, αυτό είχαν υποστηρίξει τότε, ότι δεν μπορεί αν γίνει στο Καρατάσιου γιατί δεν είναι ξεκαθαρισμένο το ιδιοκτησιακό».
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, «δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα χωρίς να είναι η τοπική κοινωνία μέσα σε αυτό. Εμείς από πέρυσι, το 2018, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια διαβούλευσης που κράτησε δέκα μήνες, τελείωσε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση, καταθέσαμε τις προτάσεις στον τότε πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους φορείς. Είπαμε η τοπική κοινωνία το θέλει το στρατόπεδο, γιατί κάπου μέσα στην επιστολή (σ.σ. του Ν. Παναγιωτόπουλου) λέει ότι ο δήμος δεν μας το ζήτησε. Το στρατόπεδο διεκδικείται από πολλά χρόνια πριν, ήδη από το δήμο Πολίχνης. Οι προτάσεις αυτές θα ήταν μια αφετηρία διαβούλευσης. Υπάρχει το καλό παράδειγμα του στρατοπέδου Παύλου Μελά το οποίο θα δημοπρατηθεί πιστεύω μέχρι τα τέλη της χρονιάς, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχουν εγκριθεί 20 εκατομμύρια, το έργο θα ξεκινήσει να γίνεται και ίσως αυτό κάποιους τους ενοχλεί».
Οι προτάσεις που έχουν γίνει για το χώρο από φορείς και συλλόγους της πόλης, σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη, βασίζονται πάνω στο πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει 75% πράσινο και στο υπόλοιπο 25% θα μπορούν να γίνουν υποδομές για πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για υγεία, για αθλητισμό, για πολιτισμό. «Και φυσικά δεν είναι οι τελικές προτάσεις, είναι μια αφετηρία για να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος της πόλης και όχι για επενδύσεις, όπως λέει ο υπουργός».
«Εμείς θα ξαναστείλουμε την πρόταση σήμερα και θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με τον υπουργό όσο γίνεται γρηγορότερα», κατέληξε ο κ. Δεμουρτζίδης.