Featured

Από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το τι συνέβη το πρωί της Πέμπτης.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
από-θαύμα-αποφεύχθηκαν-τα-χειρότερα-σ-884663
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα το πρωί της Πέμπτης και εν ώρα μαθήματος στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα παλιά κουφώματα που βρίσκεται σε αίθουσα τάξης, έπεσε εν ώρα μαθήματος, όταν ένας μαθητής πήγε να ανοίξει το παράθυρο.

Η parallaxi επικοινώνησε με την διευθύντρια του σχολείου, κ. Χρύσα Γεράνη η οποία αναφέρθηκε στο συμβάν:

«Εν ώρα μαθήματος και ακολουθώντας τα μέτρα που υπάρχουν για να ανοίξουμε το παράθυρο ώστε να αεριστεί η αίθουσα, είπαμε έναν μαθητή να το ανοίξει και το παντζούρι κόντεψε να του έρθει κυριολεκτικά στο κεφάλι. Έσπασε το τζάμι και ευτυχώς δεν είχαμε θύματα.

Πέρσι, είχε πέσει το σκέπαστρο από την πλευρά της Εγνατίας, πρόπερσι είχε πέσει το δέντρο στην αυλή.

Υπάρχουν και άλλα περιστατικά με μάρμαρα που πέφτουν, λέβητες που σκάνε, πόρτες ξεχαρβαλωμένες στο υπόγειο.

Για όλα αυτά είναι ενήμερος ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ωστόσο η απάντηση είναι ότι το κτίριο έγκειται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και ότι δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση κουφωμάτων».

Ανάστατοι και οι γονείς από το νέο περιστατικό, ζητούν για μια ακόμα φορά να λυθεί το θέμα της μετεγκατάστασης του σχολείου καθώς όπως υποστηρίζουν οι ανάγκες του Πειραματικού είναι αυξημένες και χρήζουν ιδιαίτερων εγκαταστάσεων, όπως εργαστήρια, αίθουσα εκδηλώσεων, κ.α.

«Πόσο ακόμα θα προκαλούμε την τύχη μας σε ένα σχολείο με εξαιρετικό προσωπικό αλλά εντελώς ακατάλληλες υποδομές;» αναφέρει σε ανάρτηση της η δημοσιογράφος Κατερίνα Νικολάου που φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο μέσα από τη σχολική αίθουσα στην οποία έπεσε το κούφωμα.

https://www.facebook.com/kfnikolaou1/posts/10225764122841881

Ποιο είναι το κτίριο που φιλοξενεί το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο

Γνωστή στους περισσότερους ως Οικοκυρική σχολή μιας και την φιλοξενούσε για χρόνια το διατηρητέο κτίριο επί της Εγνατία 132 σε σχέδια του Ε. Τσίλλερ και Κ. Κοκκινάκη χτίστηκε το 1892 για να λειτουργήσει ως σχολείο. Πράγματι στη μακρά του ιστορία στέγασε δεκάδες σχολεία Θηλέων, Αρρένων, μικτά, το 13ο Γυμνάσιο, το 17ο Λύκειο το 1ο Πειραματικό Δημοτικό.

Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1893 για να στεγάσει το Ελληνικό Γυμνάσιο. Μετά την λιγότερο γνωστή αλλά το ίδιο καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1890 στη Θεσσαλονίκη (την μεγαλύτερη σε γεωγραφική έκταση, καθώς κατέστρεψε την περιοχή ανατολικά της σημερινής Οδού Αριστοτέλους) που δεν άφησε ανέπαφο κανένα σχολικό ίδρυμα της περιοχής, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα αγόρασε το οικόπεδο του Νικολάου Μαυρουδή για την ανέγερση γυμνασίου.

Λόγω έλλειψης χρημάτων το κόστος ζητήθηκε να καλυφθεί από πλούσιους ομογενείς. Πράγματι στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε ο τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός με δωρεά του οποίου καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την αγορά του οικοπέδου και την ανέγερση του κτιρίου, που έφτασε σε κόστος τις 2.369,67 οθωμανικές λίρες.

Το κτίριο οικοδομήθηκε στα αρχικά σχέδια του Έρνστ Τσίλλερ και θεωρείται το «δίδυμο» του οικοδομήματος στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα πρώην Ελληνικό προξενείο. Νέα σχέδια έγιναν από το μαθητή του Τσίλλερ, τον αρχιτέκτονα Π. Καμπανάκη, τα οποία στην πορεία απορρίφθηκαν λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής.

Ο αρχιτέκτονας Κ. Κοκκινάκης ανέλαβε τα νέα σχέδια, που προέβλεπαν οίκημα με ημιυπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο, 12 αίθουσες διδασκαλίας και αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε τον Σεπτέμβριο του 1892 και σε ένα χρόνο το κτήριο ήταν κιόλας έτοιμο.

Κατά το σχολικό έτος 1893-1894, λειτούργησε για πρώτη φορά το «Ελληνικόν Γυμνάσιον» στο οποίο φοιτούσαν τα αγόρια της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα