Από το παλιό Ιντέρνι στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη
Όσα πρέπει να ξέρεις για το χθες το σήμερα και το αύριο του Maison.
Στα χέρια του ομίλου “Dimera Group”, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, περνά στο πλαίσιο δημοπρασίας για τα επόμενα έξι χρόνια, με δικαίωμα παράτασης άλλων τριών, το πρώην αναψυκτήριο “Maison Crystal”, που βρίσκεται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.
Η “Dimera” αναδείχθηκε πλειοδότης της δημοπρασίας για την εκμίσθωση του κτιρίου και την επαναλειτουργία του ως αναψυκτηρίου έναντι του ποσού των 262.500 ευρώ ετησίως.
Η δημοπρασία διενεργήθηκε σήμερα από την αρμόδια Επιτροπή Δημοπρασιών του δήμου Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα θα κατακυρωθεί από την Οικονομική Επιτροπή και ακολούθως ο πλειοδότης θα υπογράψει τη σύμβαση.
Στη σημερινή δημοπρασία συμμετείχαν δύο ενδιαφερόμενοι, ενώ η εταιρία που πλειοδότησε θα αναλάβει και τη διαμόρφωση του χώρου.
Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια το πρώην “Maison Crystal”, ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, είχε εγκαταλειφθεί στη φθορά και η διοίκηση κίνησε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του χώρου.
Διενεργήθηκε σήμερα το πρωί μετά από αναβολή λίγων ημερών η δημοπρασία για το κτίριο-φάντασμα, το Maison Crystal πρώην Interni. H δημοπρασία κατακύρωσε το κτίριο που ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης στην εταιρία Dimera συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.
Στις τελικές προσφορές έφτασε η Dimera καθώς και η εταιρία GCA Holding που έχει νοικάσει ήδη δυο από τα γυάλινα περίπτερα της παραλίας και λειτουργεί το αναψυκτήριο της Ελιάς στη Βέροια.
Το κόστος για την ετήσια ενοικίαση του Maison ανήλθε τελικά στις 262.500 ευρώ με τιμή εκκίνησης τις 260.000 ευρώ.
Στο σημείο λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του 80, το Μεγάλο Δημοτικό Αναψυκτήριο. Το κτίριο που υφίσταται τώρα εκεί, αμφιβόλου νομιμότητας, ανεγέρθηκε επί δημαρχίας Κούβελα στη θέση του Δημοτικού αναψυκτηρίου και έκτοτε εκμισθωτής του ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Μισθώθηκε από ιδιώτες ως Θεσσαλονίκη Παλλάς, Interni και Maison Crystal.
Η εποχή που άνηκε στον όμιλο Βαρβέρη του Interni Moda Bagno ήταν και η πιο λαμπρή εποχή της λειτουργίας του.
Ο δήμος προχώρησε σε έξωση των τελευταίων ενοικιαστών που είχαν αφήσει φέσι ενοίκια σχεδόν 2 χρόνων και το κτίριο ελευθερώθηκε το 2013.
Έκτοτε παραμένει έρημο, απομονωμένο και αποκομμένο από την υπόλοιπη παραλία. Έχοντας ένα μεγάλο τμήμα του παράνομο, καθώς ο προηγούμενος εκμισθωτής είχε κλείσει παράνομα ένα τμήμα του υπαίθριου χώρου το οποίο ενσωματώθηκε στο κυρίως κτίσμα και ο Δήμος πρέπει ή να το νομιμοποιήσει ή να το γκρεμίσει.
Στην αρχική πρόταση των δύο αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομο Νικηφορίδη αφαιρούνταν η περίφραξη και εντάσσονταν στον σχεδιασμό των πάρκων της παραλίας για να εξυπηρετεί τους διερχόμενους και θα αποτελούσε κομμάτι της με το όνομα Ο Κήπος του Ίσκιου. Ωστόσο, στην τελική μελέτη που κατατέθηκε για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου το 2009, το κατάστημα παρέμενε ως είχε.
Στα σχέδια της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης δυστυχώς εξαιρέθηκε από την τελική φάση της μελέτης και βέβαια από την κατασκευή, με ευθύνη του Δήμου. Όπως και να έχει το πρώην Maison Crystal με το αμαρτωλό παρελθόν του, αλλά και την ιδιαιτέρως περίοπτη θέση του παρέμεινε μέχρι σήμερα αναξιοποίητο.
Έγιναν συναντήσεις αντιδημάρχων με ομάδες της πόλης που ενδιαφέρονταν να εμπλακούν σε αξιοποίηση του με δημιουργικό σκοπό. Έγιναν ημερίδες και παρουσιάστηκαν δουλειές νέων αρχιτεκτόνων με εξαιρετικές ιδέες ανάπλασης του. Εξαγγέλθηκαν σχέδια για δημιουργία στην αυλή του αθλητικού κέντρου από το Δήμο, ένα υπαίθριο γυμναστήριο δίπλα στη θάλασσα είχαν πει, στο οποίο οι πολίτες κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούνται εντελώς δωρεάν. Μάλιστα 4 χρονια πριν υποτίθεται ότι έγινε διαγωνισμός για να παραγγελθούν τα όργανα γυμναστικής. Και όμως. Τίποτε από αυτά δεν έγινε.
To 2015 η αντιδήμαρχος πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου χρησιμοποίησε το κτίριο στο πλαίσιο των Δημητρίων για παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις.
Το διεκδίκησαν αντιδημαρχίες και αντιδημαρχίες, κατέληξε στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Παρόλα αυτά δεν μετατράπηκε ποτέ σε τίποτε. Παρέμεινε ένα άδειο κουφάρι, την ίδια στιγμή που ο δήμος θα μπορούσε να βγάζει από την ενοικίαση του πάνω από 1 εκ. ευρώ το χρόνο. Την ίδια στιγμή που ο δήμος επιμένει να νοικιάσει για καφέ τα γυάλινα περίπτερα της παραλίας ενώ έχει στην κατοχή του αυτό το νεκρό χώρο.
Αφού λεηλατήθηκε εντελώς και καταστράφηκε από αγνώστους για χρόνια ολόκληρα πριν ένα χρόνο στις 19 Ιανουαρίου 2018 γνώρισε και μια καταστροφική πυρκαγιά.
Μια νέα εποχή ξεκινά και επίσημα μόλις κατατεθεί η εγγυητική επιστολή λειτουργίας. Το συμβόλαιο είναι για 6+3 χρόνια και τα έξοδα αποκατάστασης βαρύνουν την εταιρία. Ο όμιλος Σαββίδη λειτουργεί ήδη παρακείμενα εστιατόρια στο Macedonia Palace (Navona, Salonica) και τα σχέδια τους αφορούν τη δημιουργία ενός διαφορετικού χώρου εστίασης που δεν θα είναι ανταγωνιστικός με τα ήδη υπάρχοντα του ξενοδοχείου.