Απόφαση δικαστηρίου: Να σεβαστεί τα ρέματα Σταγειρίτη και Καραμελίτσας ο δήμος Πυλαίας
Νίκη των κατοίκων και των οικολόγων αποτελεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.
Νίκη των κατοίκων και των οικολόγων αποτελεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για τα ρέματα Σταγειρίτη και Καραμελίτσας, η εκδίκαση των οποίων έγινε σήμερα 29.7.2019, επισημαίνει ανακοίνωση της «Οικολογίας Αλληλεγγύης».
Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε και επιβεβαίωσε την προσωρινή διαταγή που είχε εκδοθεί μετά από αίτηση της Επιτροπής Κατοίκων Μαλακοπής-Πυλαίας, της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου προστασίας ρεμάτων «Ροή», με δικηγόρο τον Μιχάλη Τρεμόπουλο.
Το δικαστήριο δεν δέχτηκε αίτημα των φορέων για μικρή αναβολή, ώστε να προμηθευτούν από τον Δήμο έγγραφα που αυτός επικαλούνταν και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που αρνήθηκε να τους παραδώσει. Δεν επηρεάστηκε, όμως, από την επιχειρηματολογία του Δήμου ότι έχει καταργηθεί το ρέμα «Καραμελίτσα» και ότι είναι αναρμόδιοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι του ζήτησαν (17.4.2019) την οριοθέτηση του ρέματος, τη διαφύλαξή του «ως πλήρες οικοσύστημα» και την «απόφραξη της χοάνης εκροής του» προς τον «φυσικό του αποδέκτη», το ρέμα Σταγειρίτη.
Από την πλευρά των αιτούντων φορέων υποστηρίχτηκε ότι η πλήρης αλλαγή στάσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που από το 2012 εγγράφως έχει αποδεχτεί επανειλημμένα την ύπαρξη και την ανάγκη προστασίας του ρέματος «Καραμελίτσα», ενώ υπήρξαν προεκλογικά διαβεβαιώσεις του Δημάρχου κ. Ι. Καϊτεζίδη προς στους κατοίκους ότι θα σεβαστεί τα δέντρα και θα υπάρχει σύνδεση και ομαλή μετάβαση των νερών των δύο ρεμάτων, συνδέεται με συμφέροντα οικοπεδοποίησης. Επίσης, ότι χρησιμοποίησε τις επανειλημμένες αναβολές της συζήτησης της προσωρινής διαταγής και των ασφαλιστικών για να αποψιλώσει το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης του ρέματος και να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» από την επερώτηση προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο το 2012 μέχρι τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις της, ζητάει την προστασία της φυσικότητας των ρεμάτων και έναν πιο σύγχρονο και οικολογικό τρόπο διαχείρισης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών Οδηγιών, που αναγνωρίζονται και από την ελληνική νομοθεσία και το ΣτΕ, και όχι με ευθυγράμμιση της κοίτης τους με συρματοκιβώτια, που αυξάνουν την ταχύτητα των πλημμυρικών νερών και καταστρέφουν την αυτοφυή βλάστηση και το τοπικό οικοσύστημα.