Θεσσαλονίκη

Η απόφαση για τα πάρκινγκ του αεροδρομίου Μακεδονία

Απέρριψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις καταγγελίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών για τους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου Μακεδονία.

Parallaxi
η-απόφαση-για-τα-πάρκινγκ-του-αεροδρομ-211881
Parallaxi

Απέρριψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις καταγγελίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για τους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2008 το ΚΕΠΚΑ, κατέθεσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορά – καταγγελία, για παράβαση των όρων ανταγωνισμού, σχετικά με τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» από την εταιρεία Cargo Service & Representations.

Το ΚΕΠΚΑ υποστήριζε στην αναφορά του ότι και τα τρία parking δόθηκαν με διαγωνισμό στην ίδια επιχείρηση και ότι δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, εκ των προτέρων, ώστε η προκήρυξη να εγγυάται πως αυτό που θα προκύψει δεν θα είναι μονοπώλιο, και ότι η εκμετάλλευση των τριών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων του Κ.Α.Θ.Μ. από την Cargo Service, οδήγησε σε αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού και επομένως σε βλάβη των καταναλωτών, καθώς οι τελευταίοι δεν είχαν άλλη επιλογή «παρά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μιας και μόνον επιχείρησης».

Η Cargo Service είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης οχημάτων του Κ.Α.Θ.Μ. από την 9η Απριλίου 2007 κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.

Τον Απρίλιο του 2009, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, στην εισήγησή της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πρότεινε την απόρριψη της αναφοράς. Στο σκεπτικό της αναφερόταν πως «δεν προκύπτει από την […] καταγγελία και τα επισυναπτόμενα σε αυτήν έγγραφα παράβαση των διατάξεων του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Επί της εισήγησης της Γ.Δ.Α. στις 23 Ιουλίου του 2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκδίδει την υπ’ αριθ. 456/V/2009 προδικαστική απόφαση, με την οποία καλεί τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, να διενεργήσει περαιτέρω έρευνα σε σχέση με την αξιολόγηση πιθανών αντί-ανταγωνιστικών συνεπειών της σύμβασης, ως προς το περιεχόμενό της και ως προς την εφαρμογή της και να υποβάλει σχετική εισήγηση που να περιλαμβάνει τη σύμβαση και τα μέρη αυτής.

Με απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2016, αλλά δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ, ορίζεται πως «δεν υφίσταται παράβαση των όρων ανταγωνισμού από την Cargo Service & Representations ούτε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αναφορικά με τυχόν αντί-ανταγωνιστικές συνέπειες της στο σκεπτικό περιγραφόμενης σύμβασης ως προς το περιεχόμενό της και ως προς την εφαρμογή της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από τη Μίκρα στο SKG. Από το χθες στο αύριο του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. και Στα είκοσι ευρώ η ταρίφα των ταξί για το αεροδρόμιο Μακεδονία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα