Η αποπνικτική κατάσταση του καταυλισμού στο Χέρσο
Διαπιστώσεις σημερινές από τον καταυλισμό στο Χέρσο του Κιλκίς.
Οι άνθρωποι του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης της Θέρμης που βρίσκονται καθημερινά στους τόπους φιλοξενίας των προσφύγων σήμερα επέστρεψαν από το Χέρσο. Συγκέντρωσαν μια σειρά παρατηρήσεις που χρίζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Ας τους ακούσουμε:
Επιτακτικές ανάγκες αναμόρφωσης του τρόπου διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χέρσο
Η σημερινή αποστολή του ΚΙΑΛΛΗ Θέρμης αποτελούνταν από 21 άτομα με 8 αυτοκίνητα πλήρη σε βοήθεια. Ο καταυλισμός Χέρσου είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στην Ελλάδα. Η αποστολή μας αυτή ήταν η 3η στο Χέρσο τις τελευταίες 12 μέρες. Οι δύο αραβόφωνοι γιατροί μας ενσίχυσαν το υπάρχον προσωπικό του ιατρείου. Μεταφέραμε στο Χέρσο και 2 κιβώτια με φάρμακα.
Η σημερινή μας εμπειρία ανέδειξε τις κλιμακούμενες δυσκολίες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Με δεδομένη την τεχνογνωσία που έχει δημιουργηθεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στο κράτος, οι δυσκολίες αυτές είναι αντιμετωπίσιμες. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να στοχεύουν: (α) Αποτελεσματικότερη διαδικασία διανομής της βοήθειας (ούτε 1 πάνα χαμένη) και εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας (συνέργειες των εθελοντικών οργανώσεων και του κράτους) (β) Εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες.
Τα παραπάνω απαιτούν:
1. Παρεμβάσεις στην οργάνωση του χώρου του καταυλισμού όπως (1.α) μόνιμες αποθήκες ή έστω άδειες σκηνές για να γίνεται η ανάπτυξη της βοήθειας με πάτο – έστω ξύλινες παλέτες (1.β) Μεγάλα τραπέζια για την ανάπτυξη της βοήθειας (1.γ) Διαμόρφωση ενός διαζώματος με κάγκελα για να μπορεί να δημιουργηθεί σειρά πολλών μέτρων. (1.δ) Αύξηση του αριθμού των WC, των ντουζ, ηλεκτροδότηση και ηλεκτροφωτισμός του καταυλισμού, δημιουργία δικτύου ύδρευσης, παροχή σημείου wireless internet και σημείων φόρτησης των κινητών τηλεφώνων. (1.ε) Κάλυψη των κεντρικών αρτηριών του οικισμού και της “πλατείας” με άσφαλτο.
2. ΑΜΕΣΗ διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου στα αραβικά, φαρσί και κουρδικά που να εξηγεί την κατάσταση στα σύνορα, τις προσπάθειες που γίνονται από την Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και να παρέχει οδηγίες για την καλύτερη λειτουργία του καταυλισμού. Οι άνθρωποι στον καταυλισμό προσδοκούν ότι εντός των ημερών θα αναχωρήσουν και αδημονούν… Η πληροφόρηση αυτή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ούτε μια μέρα!
3. Καταγραφή αναγκών ανά σκηνή ώστε η διανομή να γίνεται στα αντίσκηνα και όχι σε συνθήκες πλήθους. Η καταγραφή αυτή θα διανεμηθεί στις οργανώσεις που θα επιχειρούν στο χώρο και θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συμφωνούμε απόλυτα με την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησαν οι Εθελοντές Κιλκίς (βλ. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1220313564664025&id=1077660895595960 ) και προσδοκούμε σε συνεργασία.
4. Αυτο-οργάνωση των προσφύγων ώστε να συμβάλουν οι ίδιοι στη λειτουργία του στρατοπέδου (καθαριότητα, κλπ.).
5. Λειτουργία συντονιστικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Χέρσο.
6. Ορισμός πολιτικού προσωπικού, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα συντονίζει την καθημερινότητα στον καταυλισμό.
Το ΚΙΑΛΛΗ Θέρμης θα επισκευάσει τροχόσπιτο και θα το μεταφέρει στον καταυλισμό για να υπάρξει ζεστός χώρος ιατρείου. Καλεί τις άλλες ομάδες, οργανώσεις και ΜΚΟ που δραστηριοποιoύνται στο Χέρσο σε επικοιμωνία ([email protected]).