ΑΠΘ: Εγκαινιάστηκαν Αστεροσκοπείο και Μετεωροσκοπείο

Σε νέα εποχή μπαίνει το ΑΠΘ, με τα εγκαίνια δύο ανακαινισμένων κτιρίων, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τον Πρύτανη Χαράλαμπο Φείδα

Ιωάννα Μπαντή
απθ-εγκαινιάστηκαν-αστεροσκοπείο-κα-1223553
Ιωάννα Μπαντή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των ιστορικών κτιρίων, Μετεωροσκοπείο και Αστεροσκοπείο, που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα οποία έγιναν από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Νικόλαος Καντηράνης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, και η Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ιωαννίδου.

Στην εκδήλωση, ομιλητές ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Πρόδρομος Ζάνης, με θέμα: «Ιστορική αναδρομή του Μετεωροσκοπείου», και ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Νικόλαος Στεργιούλας, με θέμα: «Ιστορική αναδρομή του Αστεροσκοπείου».

Τα εγκαίνια έρχονται ως επιστέγασμα των ανακαινίσεων που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2024 και αφορούν τόσο το Μετεωροσκοπείο του Τμήματος Γεωλογίας όσο και το Αστεροσκοπείο του Τμήματος Φυσικής, δυο εμβληματικών και ιστορικών κτιρίων του ΑΠΘ, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι ανακαινισμένες υποδομές αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά των δυο κτιρίων μέσα στην κεντρική πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ και παράλληλα προσφέρουν νέες δυνατότητες στην εκπαίδευση και έρευνα σε δυο τομείς αιχμής.

Το Μετεωροσκοπείο του ΑΠΘ χτίστηκε το 1956 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη και αποτελεί ένα άρτιο αισθητικά κτίριο του ΑΠΘ που παραπέμπει στη Ροτόντα, το οποίο διαφοροποιήθηκε από την αρχιτεκτονική των λιτών τετράγωνων όγκων των υπόλοιπων κτιρίων του ΑΠΘ. Σήμερα στεγάζει τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια του ΑΠΘ, καθώς ιδρύθηκε ταυτόχρονα με Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1929. Το εργαστήριο έχει μια μακρόχρονη ιστορία στη συνεχή παρατήρηση, έρευνα και εκπαίδευση σε θέματα μετεωρολογίας και κλιματολογίας και αποτελεί σημείο αναφοράς στα θέματα αυτά στην Ελλάδα.

Στο κτίριο πραγματοποιήθηκε ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση, τοποθετήθηκαν ξύλινα δάπεδα, ενώ οι χώρους στους οποίους υπήρχαν μωσαϊκά, παρέμειναν στο ίδιο στυλ, με ανακαινισμένη όψη. Σημαντική ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε και στον δεύτερο όροφο, όπου υπήρχαν προβλήματα στεγανότητας και χρειάστηκε να γκρεμιστεί και να χτιστεί από την αρχή“, εξήγησε η Μαραγκού Ελένη, Διευθύντρια του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας.

Το κτίριο του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ ολοκληρώθηκε το 1962, σε σχέδια ενός εκ των γνωστότερων αρχιτεκτόνων της Ελλάδας του Πάτροκλου Καραντινού, ο οποίος σχεδίασε μεταξύ άλλων και άλλα κτίρια της πανεπιστημιούπολης. Το κτίριο είναι το μοναδικό στο είδος του στη Βόρεια Ελλάδα καθώς στεγάζει τον Τομέα Αστροφυσικής-Αστρονομίας και Μηχανικής που υπάγεται στο Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, ο οποίος έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της αστρονομίας στην Ελλάδα και στην εκπαίδευση πολλών γενεών αστρονόμων και αστροφυσικών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο Βασίλειος Κυριαζόπουλος, με αθρόα συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών.

Οι δηλώσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπου Φείδα

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, γιατί με ιδιαίτερη χαρά θα εγκαινιάσω την ανακαίνιση και αναβάθμιση δύο συμβολικών κτιρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…

Κοπή κορδέλας εγκαινίων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα