Θεσσαλονίκη

ΑΠΘ: Η εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου

Ποιοι εκλέχτηκαν -  Ψήφισαν 1.391 μέλη ΔΕΠ - Οι ανατροπές σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου

Parallaxi
απθ-η-εκλογή-των-εσωτερικών-μελών-του-σ-1016496
Parallaxi

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, με καθολική, άμεση και μυστική ψηφοφορία. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9.00 και ολοκληρώθηκε στις 16.00, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ».

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ήταν 1.549. Ψήφισαν 1.391 μέλη ΔΕΠ.

Έγκυρα ψηφοδέλτια : 1.374

Λευκά ψηφοδέλτια : 17

Εκλεγόμενα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, κατά σειρά εκλογής, είναι οι:

  • Αναστασιάδης Κυριάκος, Σχολή Επιστημών Υγείας
  • Στυλιανίδης Ευστράτιος, Πολυτεχνική Σχολή
  • Φείδας Χαράλαμπος, Σχολή Θετικών Επιστημών
  • Ζαρωτιάδης Γρηγόριος, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
  • Αποστολίδης Απόστολος, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
  • Ζωγραφίδης Γεώργιος, Φιλοσοφική Σχολή

Περισσότερες πληροφορίες για τις Εκλογές Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, καθώς και σύντομα βιογραφικά σημειώματα των εσωτερικών μελών είναι διαθέσιμα από τον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/ekloges-symvouliou-dioikisis-2023/

Οι ανατροπές σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και οι υποψήφιοι πρυτάνεις

Σημειώνεται ότι στην εκλογική διαδικασία του περασμένου Μαΐου πρώτος σε σταυρούς πρώτης προτίμησης (259 τους οποίους αύξησε σήμερα σε 355) είχε αναδειχθεί ο κ. Στυλιανίδης, ενώ ο κ. Αναστασιάδης σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Μαΐου συγκέντρωσε σήμερα υπερδιπλάσιο αριθμό πρώτων ψήφων (359 έναντι 178 τον Μάιο).

Ενδιαφέρον για το αξίωμα του πρύτανη, ο οποίος θα εκλεγεί από το 11μελές Συμβούλιο αφότου συγκροτηθεί σε σώμα, έχουν εκδηλώσει εκτός από τους κ.κ. Αναστασιάδη και Στυλιανίδη, οι κ.κ. Φείδας, Ζαρωτιάδης και Αποστολίδης.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9.00 και ολοκληρώθηκε στις 16.00. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ήταν 1.549 και ψήφισαν 1.391 μέλη ΔΕΠ. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και διεξήχθη αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του συστήματος ταξινομικής ψήφου μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.).

Τα έξι εσωτερικά μέλη που εξελέγησαν θα συνεδριάσουν προκειμένου με μυστική ψηφοφορία να αναδείξουν τα πέντε πρόσωπα που κρίνονται καταλληλότερα για την πλήρωση των θέσεων των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος. Αν μετά και τη σημερινή εκλογική διαδικασία στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν προκύψει και πάλι ισοψηφία, που οδηγεί σε αδυναμία επίτευξης της απαιτούμενης πλειοψηφίας του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, τότε η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών θα περιέλθει στη Σύγκλητο του Ιδρύματος.

Η θητεία των εσωτερικών μελών που εκλέχθηκαν λήγει την 31η Αυγούστου 2027. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Yπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη προβλέφθηκε η αυτοδίκαιη παράταση των υπηρετουσών, πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως την 30.11.2023. Σε περίπτωση κατά την οποία οι ως άνω διαδικασίες ολοκληρωθούν πριν την 30η Νοεμβρίου 2023 η θητεία των υπηρετουσών Πρυτανικών Αρχών λήγει αυτοδίκαια κατά την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Συμβουλίου Διοίκησης για τον διορισμό του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα