ΑΠΘ: Οι κοινές ιδέες της ηθικής διδασκαλίας του Αριστοτέλη και του Κομφούκιο στην Κίνα

Με τη διοργάνωση των τριών Συμποσίων, έγινε μία πολύ μεγάλη προβολή του Αριστοτέλη και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Parallaxi
απθ-οι-κοινές-ιδέες-της-ηθικής-διδασκα-1081696
Parallaxi

Το σκεπτικό πως «οι κοινές ιδέες της ηθικής διδασκαλίας του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου ξεπερνούν τα γεωγραφικά, πολιτιστικά και ιστορικά όρια των δύο αρχαιότερων πολιτισμών, της Κίνας και της Ελλάδας, και αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο πολύπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις», διατύπωσε η πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη – Μέντζου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, στην εναρκτήρια τελετή του 3ου Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.

Η κ. Σφενδόνη – Μέντζου πρόσθεσε πως πέρα από τους κοινούς φιλοσοφικούς τόπους των δύο στοχαστών στον χώρο της ηθικής, υπάρχει το μέρος εκείνο του Αριστοτελικού έργου, το οποίο καλύπτει όλους τους βασικούς κλάδους της Φιλοσοφίας και απλώνεται με έναν τρόπο εντυπωσιακό στον χώρο των επιστημών.

Όπως είπε, «ζητούμενο, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να επεξεργαστούμε κυρίως τα κοινά σημεία της σκέψης των δύο στοχαστών, ώστε να δούμε πώς μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο για να αναπτύξουμε έναν παγκόσμιο διάλογο που θα μας οδηγήσει σε πολύτιμα συμπεράσματα για έναν πιο ορθολογικό και άξιο της εμπιστοσύνης μας κόσμο».

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Qufu και στο Πεκίνο, σε μία συνεργασία από ιδιαίτερα σημαντικά Ιδρύματα και ακαδημαϊκούς φορείς από την Κίνα και την Ελλάδα, με επικεφαλής το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN) και τον πρόεδρό του, Jeffrey Sachs. Το ΔΙΚΑΜ του ΑΠΘ, μαζί με την Ακαδημία Αθηνών ήταν τα δύο Ελληνικά Ιδρύματα-Εταίροι του Συμποσίου.

Τα προηγούμενα δύο Συμπόσια, Η Ηθική του Αριστοτέλη και Κομφούκιου για τον 21ο αιώνα, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα φιλοξενούμενα από την Ακαδημία Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη: στο ΑΠΘ, στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη και στην αρχαία Μίεζα, όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.

Εκατόν πενήντα κορυφαίοι μελετητές διεθνούς κύρους και ηγέτες από περισσότερες από δέκα χώρες από την Κίνα, την Ελλάδα, την Ευρώπη, και άλλα μέρη του κόσμου, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για τους τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας ηθικής για τον 21ο αιώνα, αντλώντας από τη σοφία δύο πανάρχαιων πολιτισμών, της Κίνας και της Ελλάδας, και ειδικότερα από τη διδασκαλία του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου.

Με τη διοργάνωση των τριών Συμποσίων για Αριστοτέλη και Κομφούκιο, έγινε μία πολύ μεγάλη προβολή του Αριστοτέλη και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα ενδυναμώθηκαν οι ακαδημαϊκοί δεσμοί που συνδέουν την Ελλάδα με την Κίνα και, ειδικότερα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Ιδρύματα της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα