ΑΠΘ: Ξύλο, χημικά και στο βάθος πανεπιστημιακή αστυνομία

Τι λένε καθηγητές, φοιτητές και αστυνομικοί για τον φαύλο κύκλο της βίας στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας

Φανή Χαρίση
απθ-ξύλο-χημικά-και-στο-βάθος-πανεπιστ-911753
Φανή Χαρίση

Ως προπομπό εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας χαρακτηρίζουν καθηγητές και φοιτητές την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον εντός του ΑΠΘ με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν σχεδόν εγκατασταθεί εντός του πανεπιστημίου παρέχοντας προστασία στις εργασίες κατασκευής μιας βιβλιοθήκης στο Βιολογικό και ασκώντας βία έναντι φοιτητών.

Τα όσα διαδραματίστηκαν το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και το κτίριο της Διοίκησης όχι μόνο προβλημάτισαν αλλά και εξόργισαν φοιτητές, καθηγητές και πολίτες που λένε ότι πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει κι ότι η ακαδημαϊκή ζωή απειλείται από την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

epeisodia-apth1.jpg

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν παραμονές Πρωτοχρονιάς δυνάμεις της Αστυνομίας έσπασαν τα λουκέτα και άδειασαν τον χώρο στο κτίριο του Βιολογικού όπου επί 34 έτη λειτουργούσε εντός η κατάληψη «Στέκι του Βιολογικού». Από εκείνη την ημέρα και μετά ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δράσης- αντίδρασης μεταξύ αντιεξουσιαστών, φοιτητών, δυνάμεων ΜΑΤ και αστυνομικών της Ασφάλειας με αποκορύφωμα τη διάλυση των πάντων από ομάδα αγνώστων με βαριοπούλες εντός της υπό κατασκευή βιβλιοθήκης και τα προχτεσινά επεισόδια όπου φοιτητές και καθηγητές βρέθηκαν χωρίς να έχουν καμία ευθύνη ανάμεσα σε «διασταυρούμενα πυρά».

Η καταστροφή των έργων που έγιναν στο βιολογικό στο χώρο που θα κατασκευαστεί η βιβλιοθήκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου.

«Υπάρχει σημαντική καταστροφή σε δημόσια περιουσία και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Το έργο αυτό, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά του, για να στηρίζει η χώρα την πρόοδο της στους αποφοίτους μας. Απέναντι στον φορολογούμενο, την πατρίδα μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον τους σε μας, λογοδοτούμε όσοι υπηρετούμε το ΑΠΘ, από κάθε θέση ευθύνης. Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Λίγες ώρες μετά την καταστροφή στους χώρους που κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook είχε γράψει ότι «η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθεί!».

«Τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 6ης προς 7η Μαΐου αμετανόητοι και επικίνδυνοι νοσταλγοί του μπάχαλου γκρέμισαν τοίχους στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Βιολογικού στο ΑΠΘ. Επικοινώνησα με τον Πρύτανη, κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα προχωρήσουν κανονικά. Οι εικόνες της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ που είναι βγαλμένες από μία δυστοπία οπισθοδρόμησης και καταστροφής επιβεβαιώνουν ότι:

-προοδευτικός είναι αυτός που κλείνει καταλήψεις και στη θέση τους χτίζει βιβλιοθήκες.

-προοδευτικός είναι αυτός που βρίσκει ρημαγμένους και απαξιωμένους χώρους και τους αποδίδει στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

-προοδευτικός είναι αυτός που παίρνει αυτοδιαχειριζόμενες τρώγλες και τις κάνει υποδομές για τα δημόσια πανεπιστήμια.

-προοδευτικός είναι αυτός που σέβεται την περιουσία του δημοσίου πανεπιστήμιου, την περιουσία του ελληνικού λαού.

Περιμένω από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας» έγραψε ο κ. Συρίγος.

«Ομάδες δρουν προβοκατόρικα»

Οι καταλήψεις και οι έκνομες ενέργειες φυσικά καταδικάζονται από τους καθηγητές του ΑΠΘ και από τους φοιτητές που όπως λένε πρόκειται για ομάδες λίγων ατόμων με δικά τους κίνητρα.

Χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και ασκούν κριτική στην απουσία του πρύτανη που όπως λένε έχει αφήσει τη διοίκηση στις αστυνομικές δυνάμεις ενώ στο βάθος όλων όπως επισημαίνουν είναι η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

epeisodia-apth2.jpg

«Στο ΑΠΘ ζούμε μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση τις τελευταίες ημέρες με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών που κλιμακώνουν την ένταση με σκοπό την μόνιμη εγκατάσταση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο. Στην ακροδεξιά αυτή ατζέντα τους έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των προβοκατόρων που βανδάλισαν τους τοίχους στο Βιολογικό που θα γίνει βιβλιοθήκη. Αυτές οι ομάδες δρουν με τρόπο απαράδεκτο και καθαρά προβοκατόρικο. Θα έπρεπε η Αστυνομία να συλλάβει τους λίγους επί τω έργω. Αντίθετα, δεν τους συνέλαβαν. Επί μία ώρα κατέστρεφαν και δεν ξέρω γιατί δεν επενέβη η αστυνομία» τόνισε στην Parallaxi ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Άρης Στυλιανού και πρόσθεσε ότι «είναι σίγουρο ότι πρέπει οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του πανεπιστημίου να υλοποιούνται αλλά με έναν ακαδημαϊκό τρόπο, με συνεννόηση και με διάλογο, και όχι με τα ΜΑΤ κάθε μέρα μέσα στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να αποσυρθούν τα ΜΑΤ. Πρέπει να μην εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία όπως σκοπεύει η κυβέρνηση σύντομα. Πρέπει να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα να βρει τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής της».

Καθηγητές και φοιτητές τονίζουν ότι οι ομάδες που προκαλούν τις ζημιές είναι ολιγομελείς και ότι η καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και ασκούν κριτική στον πρύτανη ότι διοικεί με το «δόγμα νόμος και τάξη»

«Που είναι σήμερα ο Πρύτανης; Πως διοικεί το πανεπιστήμιο; Με τα ΜΑΤ; Έχει γίνει βεντέτα αυτή η ιστορία» ανέφεραν.

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ μιλώντας στην Parallaxi αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχουν πρωτίστως οι πρυτανικές αρχές αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές για τα όσα διαδραματίζονται στο ΑΠΘ κάνοντας λόγο ότι έστω και τώρα όλα αυτά «αφύπνισαν τους καθηγητές και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν».

«Ντρέπομαι γιατί «αγνοήσαμε» την απαράδεκτη αστυνομική βία σε φοιτητές και φοιτήτριες – όχι στους αυτουργούς των πράξεων που καταδικάζουμε, αλλά σε νέους -ες συναδέλφους -ισσές μας. Ντρέπομαι γιατί έχουμε παγιδευτεί στο «ταγκό» της αποσταθεροποίησης των πανεπιστημίων που χορεύουν αντάμα οι φερόμενοι «αντιεξουσιαστές» και οι τιμωροί «άριστοι». Ντρέπομαι γιατί στοχοποιούνται συνάδελφοι και συναδέλφισσές μας που οι δημοκρατικές διεργασίες τους έχουν αναδείξει σε θέσεις ευθύνης. Ντρέπομαι γιατί πανικόβλητες -οι φοιτήτριες -ές και συνάδελφοι φεύγουν κυνηγημένες -οι από τις αίθουσες διδασκαλίας μετά την ρίψη χημικών σε κλειστούς χώρους. Θέλω να πιστεύω ότι η ήττα και η ντροπή θα μας ταρακουνήσουν. Θα μας ξυπνήσουν για να αναλάβουμε όλοι τη μεγάλη ευθύνη που μας έλαχε, να υπερασπιστούμε το Δημόσιο, Δημοκρατικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο» είπε.

Περαιτέρω, ο κ. Ζαρωτιάδης ζήτησε «να υπάρξει μια εκεχειρία» εντός του πανεπιστημίου ενόψει και των φοιτητικών εκλογών που θα γίνουν στις 18 Μαΐου.

epeisodia-apth-4.jpg

«Τι δουλειά έχει η Αστυνομία στο ΑΠΘ;»

Ο αστυνομικός και εκλεγμένος συνδικαλιστής, Γιώργος Δελιτσάκης μιλώντας για το θέμα επεσήμανε την αντίθεσή του «όπως και της Ομοσπονδίας» ότι «δεν πρέπει να ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία. Υπάρχει Αστυνομία δεν χρειάζεται να ιδρυθεί νέα».

Αντίθετος είναι και στην πολυήμερη παρουσία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

«Όσον αφορά το ΑΠΘ, δεν είναι αστυνομικό θέμα. Πάλι βάζουν την Αστυνομία ανάμεσα στους πολίτες και στο κράτος. Δεν είναι αστυνομικό το θέμα αυτό. Υπάρχουν θεσμικά όργανα, η Σύγκλητος, οι φοιτητές που μπορούν να το λύσουν. Τι δουλειά έχουμε εμείς οι αστυνομικοί στο Πανεπιστήμιο; Η δουλειά μας είναι στο δρόμο να υπερασπιζόμαστε τους πολίτες. Τι δουλειά έχουμε μέσα στα πανεπιστήμια; Αν υπάρχει κάποιο ποινικό αδίκημα που τελείται εντός πανεπιστημίου υπάρχει διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία να επέμβουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας που παράγει γνώση και έρευνα έχει αμαυρωθεί και φέρνει στην επιφάνεια και μια σειρά καταστάσεων που πραγματικά δεν τιμούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπως είναι διάφορα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο με πάρτι αλλά και η συνολική εικόνα του που παρουσιάζει καθώς παρότι βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης μοιάζει τόσο αποκομμένο από αυτή.

Τα όποια προβλήματα που καταγράφονται όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις δυνάμεις καταστολής αλλά με διάλογο μεταξύ καθηγητών και φοιτητών και γιατί όχι και με την συμμετοχή της πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα