Αρχιτεκτονική και σινεμά: Διαπολιτισμικοί πειραματισμοί στον αστικό χώρο
Διεθνές Workshop διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το Karadeniz Technical University της Τραπεζούντας και το Hochschule für Technik της Στουτγκάρδης
Διεθνές Workshop με θέμα την διαπολιτισµικότητα της πόλης, την πολιτιστική ζωή της και τις πολιτιστικές δραστηριότητες που φιλοξενεί, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από την Κυριακή 9 έως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στον πολυχώρο ΥΨΙΛΟΝ (Εδέσσης 5).
Ο τίτλος του Eργαστηρίου είναι: «Thessaloniki 2022 International Workshop – Architecture and Film: Cross-cultural Experiments with the Urban Space».
Οι συµµετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες θα ασχοληθούν µε την περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Εδέσσης και Αγίου Μηνά και θα δημιουργήσουν δεκάλεπτα κινηματογραφικά έργα, καταγράφοντας και ερμηνεύοντας το αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και κοινωνικό απόθεμα, τις µνήµες, τη δυναμική του τόπου και την ιδιαίτερη παρουσία του στην πόλη.
Πρόκειται για το τρίτο εργαστήριο που διοργανώνουν από κοινού το Εργαστήριο Ιστορίας Αρχιτεκτονικής και Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία µε τα πανεπιστήμια Karadeniz Technical University – Trabzon και HFT- Hochschule für Technik – Stuttgart, στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος ανταλλαγής διδακτικής και ερευνητικής εμπειρίας.
Το πρόγραµµα περιλαμβάνει, µμεταξύ άλλων, τη διενέργεια workshops που φιλοξενούνται εναλλάξ από τα τρία πανεπιστήμια.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί µε µεγάλη επιτυχία δύο workshops, το πρώτο στη Στουτγάρδη (Μάρτιος 2019) και το δεύτερο στην Τραπεζούντα και το Akçaabat (Οκτώβριος 2019), µε τη συµµετοχή τριάντα έξι φοιτητών και φοιτητριών, δώδεκα από κάθε πανεπιστήμιο.
Εκδρομή στη Βεργίνα
Πέραν του ΑΠΘ, το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας και το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν τη διεθνή αυτή συνάντηση, το µεν Τουρκικό διοργανώνοντας τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου υποδοχή φοιτητών και διδασκόντων στους χώρους του Προξενείου και στο Μουσείο Κεµάλ Ατατούρκ, το δε Γερμανικό διοργανώνοντας και χρηματοδοτώντας εκδρομή στη Βεργίνα, στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων και στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, µετά τη λήξη του εργαστηρίου, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.
Επίσης η Παγκόσµια Πολιτιστική Κοινότητα Ελληνισµού, που εδρεύει στο Kornwestsheim της Γερµανίας, θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις του workshop και θα δεξιωθεί τους συµµετέχοντες στο Maritime Museum and Café (Προβλήτα A’, Λιµάνι Θεσσαλονίκης), την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.
Κινηματογραφικές προβολές
Στο πλαίσιο του workshop, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, προγραµµατίζεται από τους διευθύνοντες του πολυχώρου ΥΨΙΛΟΝ η προβολή κινηματογραφικών έργων συναφών µε το θέμα του εργαστηρίου.
Η τελετή λήξης του workshop θα γίνει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, µε προβολή των έργων που θα δηµιουργήσουν οι φοιτητικές ομάδες. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Διάλεξη
Επίσης, στο εργαστήριο θα συµµετέχει ο διευθυντής του Πολιτιστικού Kέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Ιωάννης Επαμεινώνδας, µε διάλεξη σχετικά µε την ιστορία της περιοχής µελέτης, που θα πραγµατοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στον πολυχώρο ΥΨΙΛΟΝ.