ΑΡΣΙΣ: Λιγότεροι ανήλικοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης σε σχέση με πέρσι

Συνολικά εντοπίστηκαν 169 ανήλικοι

Parallaxi
αρσισ-λιγότεροι-ανήλικοι-στους-δρόμο-1071127
Parallaxi

Συνολικά 163 ανήλικους εντόπισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μέσα στους πρώτους εννιά μήνες του 2023 οι δύο Κινητές Ομάδες Εργασίας στο Δρόμο (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Πρόκειται για ανήλικους που ζουν στο δρόμο ή σε συνθήκες που τους καθιστούν ευάλωτους σε εκμετάλλευση με συνέπεια να βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, άρα να χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας και προστασίας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα Streetwork που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος Εντοπισμού και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων και του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ), εντόπισε από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 150 παιδιά, εκ των οποίων τα 147 είναι αγόρια και τα τρία κορίτσια.

Πρόκειται για παιδιά από 13 έως 18 ετών με καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Ινδία και το Ιράκ.

Σημειώνεται ότι, ο αριθμός των παιδιών που έχουν εντοπιστεί να ζουν στο δρόμο μέσα στους πρώτους εννιά μήνες του 2023 είναι αισθητά μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2022, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είχαν εντοπιστεί 513 παιδιά στη Θεσσαλονίκη.

Η εν λόγω ομάδα Streetwork εντοπίζει τα παιδιά είτε με άμεσο τρόπο, στο δρόμο, είτε με έμμεσο ενημερώνοντας για τη δράση του προγράμματος τους ομοεθνείς των παιδιών ώστε να τα παραπέμπουν στο Κέντρο Ενημέρωσης (Info Desk) της ΑΡΣΙΣ. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης με σκοπό να εντοπίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο παιδιά που χρήζουν προστασίας.

13 παιδιά σε δύο βδομάδες

Παράλληλα, η έτερη Ομάδα Streetwork της ΑΡΣΙΣ που άρχισε να λειτουργεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ωρίων», εντόπισε μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο βδομάδες (μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου) στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 13 ανήλικα παιδιά, κυρίως Ρομά, με καταγωγή από την Αλβανία, την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες.

Η φτώχεια και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών αυτών, ηλικίας από 1 μέχρι 12 ετών, που εντοπίστηκαν κατά κύριο λόγο να επαιτούν σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, από την περιοχή του ΟΣΕ μέχρι τη Βασιλέως Γεωργίου.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μητέρας η οποία είχε ωθήσει σε επαιτεία τα παιδιά της, ένα από τα οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ η Ομάδα Streetwork εντόπισε και τέσσερα παιδιά από 4 έως 6 ετών που διαμένουν σε εγκαταλειμμένο κτίριο, σε υποβαθμισμένη περιοχή, εντελώς ακατάλληλο για στέγαση.

Η πράξη με τίτλο«ΩΡΙΩΝ – Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού» με Κωδικό ΟΠΣ 6001468 εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης στον οποίο συμμετέχει η ΑΡΣΙΣ με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών συστάθηκε με κοινή πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (νυν Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας), του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 ο ΕΜΕΑ λειτουργεί με χρηματοδότηση των EEA Grants και της Κυβέρνησης της Ελβετίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα