Ασέβεια: η ιδιότητα του ασεβούς
Πώς το να παρκάρεις πάνω στην πλατεία με τα αρχαία θεωρείται κουλ.
ασέβεια θηλυκό
*η ιδιότητα του ασεβούς, έλλειψη σεβασμού
Τα αρχαία της πλατείας
Η πλατεία χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης, με εμφανείς μάρτυρες τα ερείπια του παλατιού του Γαλερίου που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Η πλατεία βρίσκεται δίπλα στην “πλατεία του Ιπποδρόμου”, όπου η Σφαγή της Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θεοδοσίου Α΄.
Πως σώθηκαν κάποτε τα αρχαία της πλατείας Ναυαρίνου
Πριν από 40 χρόνια, της ανοικοδόμησης ενός σημαντικού μνημείου του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ναβαρίνου. Η ανέγερση πολυκατοικίας… επί του μνημείου (!) θα γινόταν επ’ ωφελεία εκδότη τοπικής εφημερίδας της εποχής, φίλα προσκείμενης στο τότε καθεστώς. Συγκεκριμένα χορηγήθηκε οικοδομική άδεια, βάσει της οποίας άρχισε η… δόμηση της έκτασης που καταλαμβάνει το μεγάλης αρχαιολογικής αξίας «Οκτάγωνο» του ανακτορικού συγκροτήματος του Γαλερίου, των αρχών του 4ου αι. μ.Χ., ενός μοναδικού μνημείου της πόλης, στη συμβολή της οδού Βύρωνος με την πλατεία Ναβαρίνου! Παρά το γεγονός ότι «έπεσαν» τα πέλματα θεμελίωσης της οικοδομής, η άδεια ανέγερσης ανακλήθηκε, μετά την καταγγελία πολλών αρχιτεκτόνων, που με την ενυπόγραφη εντολή τους δημοσιοποίησα, φθάνοντας να την υποβάλω ακόμη και στο τότε Υπουργείο Βορείου Ελλάδος.
Τα πέλματα μάλιστα, που κατέστρεφαν το μνημείο, υπήρχαν μέχρι πριν λίγα χρόνια και απομακρύνθηκαν όταν αποφασίστηκε να αποδοθεί πλέον αποκατεστημένο στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, την οποία σήμερα κοσμεί. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η καταγγελία υπογράφηκε σχεδόν απ’ όλους απ’ όσους, τότε, το ζήτησα. Για την ιστορία, αλλά και για να τους τιμήσω, αναφέρω όσους την υπέγραψαν, παραθέτοντας και το αντίγραφο της. Ήταν οι καθηγητές του ΑΠΘ Χαράλαμπος Μπούρας, πριν μερικά χρόνια πρόεδρος του ΚΑΣ, Γ. Βελένης με σημαντικό αναστηλωτικό έργο, Γ. Λάββας, αργότερα ακαδημαϊκός, Ι. Τριανταφυλλίδης, γνωστός από την τότε χωροταξική πρόταση για τη Θεσσαλονίκη, Δ. Φατούρος, καθηγητής μου και αργότερα υπουργός Παιδείας, Ι. Δράγκος, Γ. Μαδεμλής, Ε. Δημητριάδης, Α. Κωτσιόπουλος, Ν. Κ. Μουτσόπουλος, καθηγητής μου στη Μορφολογία και αργότερα ακαδημαϊκός, Κική Καυκούλα, Γιώργος Κύρου και Ε. Τρεμπέλα, τα μετέπειτα στελέχη της δημόσιας διοίκησης Γ. Γαϊτανάκη, δ/τρια αργότερα της Πολεοδομίας Θεσ/νίκης, στην οποία εθήτευσαν και οι Ε. Λέπεσης, Όλγα Βαφειάδου, Ι. Κωστοπούλου, Μυρτώ Ρωμανού – Παπαθεοδώρου, Πέπη Κυριακίδου, τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, Ιω. Κνιθάκης και Ε. Χατζητρύφωνος-Κουλουκούρη, Φ. Πολυμένη, προϊσταμένη μελετών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαθεοδώρου, αργότερα αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χρ. Κουλουκούρης, αργότερα πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκη, όπως και ο υποφαινόμενος, που λίγο μετά από το γεγονός αυτό εκλέχτηκε και μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ στην Αθήνα, μετά από τις σχετικά ελεύθερες για την περίοδο εκείνη εκλογές κ. ά.. Διαβάστε περισσότερα εδώ