Αστυνομικοί της ΕΛΑΣ: Αφύλαχτη πόλη η Θεσσαλονίκη, ελάχιστη η πρόληψη της εγκληματικότητας
Καμία μετακίνηση αστυνομικών από τη φύλαξη των vips – Άφαντοι οι 100 «τροχαίοι» που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης για το κυκλοφοριακό λόγω fly over
Την απόλυτη εγκατάλειψη από το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης, βιώνουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα 17 Αστυνομικά Τμήματα της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, σε μία πόλη όπου η κατάσταση της αστυνομίας χαρακτηρίζεται από τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, άθλιες εγκαταστάσεις και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε η στοιχειώδης πρόληψη της εγκληματικότητας.
Η Θεσσαλονίκη, από τους ίδιους τους αστυνομικούς χαρακτηρίζεται ως αφύλαχτη πόλη. Τα ΑΤ, λόγω υποστελέχωσης, αδυνατούν να υποστηρίξουν περιπολίες στις γειτονιές ενώ ακόμα και οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες, όπως η έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων, γίνεται κυριολεκτικά στο πόδι, με τους πολίτες, σε κάποια ΑΤ, να σχηματίζουν ουρές εκτός κτιρίων γιατί δεν υπάρχει χώρος.
Τα οργανογράμματα σε κάθε ΑΤ, δεν καλύπτονται ούτε στο 50%, οι περιπολίες των περιπολικών έχουν σταματήσει ενώ οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ από τις 10 ημερησίως σε κάθε τομέα, δυτικά, κέντρο και ανατολικά, έχουν περιοριστεί σε 3 – 4. Δεν υπάρχουν αστυνομικοί, ούτε ακόμα για τις σκοπιές στα ΑΤ, ενώ νέες πρόσθετες λειτουργίες, όπως η ίδρυση νέων υπηρεσιών ή η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, αφαιρούν αστυνομικούς από το πεδίο, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η προληπτική παρουσία και δράση της ΕΛΑΣ.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Από τα 30 τελευταία περιστατικά οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, μόνο τα 2 συνέβησαν εντός γηπέδων. Όλα τα άλλα αφορούσαν «ραντεβού για ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή επεισόδια εκτός γηπέδων. Την ίδια ώρα όμως οι αστυνομικοί αντί να προλαβαίνουν τα επεισόδια εκτός γηπέδων, έχουν επιφορτιστεί να ελέγχουν τις θύρες εισόδου στα γήπεδα.
- Για το Fly Over ήρθαν 8 αστυνομικοί από τους 100 που είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης
Χθες ο υπουργός Υποδομών Χ. Σταικούρας, ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι εργασίες του fly over. Στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι θα σταλούν 100 αστυνομικοί στην τροχαία Θεσσαλονίκης για να βοηθήσουν, ώστε η πόλη να μη φρακάρει κυκλοφοριακά, λόγω των εργασιών του fly over, που θα μειώσει κατά 50% την διέλευση από την περιφερειακή οδό.
Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ, πως 2500 αστυνομικοί θα αποσπαστούν από τη φύλαξη επώνυμων προσώπων επιχειρηματιών, παραγόντων και άλλων δημοσίων προσώπων, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη της εγκληματικότητας.
Στη Θεσσαλονίκη, για την τροχαία και την ενίσχυση της ρύθμιση του κυκλοφοριακού ενόψει του fly over, έχουν σταλεί μόλις 8 αστυνομικοί. Μάλιστα το χειρότερο είναι ότι για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού, χθες, με σήμα από την κεντρική διοίκηση της ΕΛΑΣ, αποσπώνται 60 αστυνομικοί από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και μετατάσσονται στην Τροχαία ώστε να βοηθήσουν ενόψει των προβλημάτων που θα επιφέρει η έναρξη του fly over.
Όσο για την περίφημη αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη των δημόσιων προσώπων, στη Θεσσαλονίκη «απελευθερώθηκαν» μόλις 3 αστυνομικοί ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα «ρουσφέτια» με τις αποσπάσεις για την φύλαξη των διαφόρων vips, συνεχίζονται κανονικά.
Από τα υπεσχημένα δηλαδή. όχι μόνο δεν τηρήθηκε τίποτα, αλλά επιβαρύνθηκε η λειτουργία των ΑΤ με νέες αποσπάσεις.
- Η αρχή των αντιδράσεων με κινητοποίηση στον Εύοσμο
Τη Δευτέρα. στις 9 το πρωί. η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. Ευόσμου. για την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα.
Το ΑΤ Ευόσμου. είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση αποσύνθεσης της ΕΛΑΣ, καθώς καλείται να αστυνομεύσει μία περιοχή 200.000 κατοίκων με μόλις 28 αστυνομικούς, όταν το οργανόγραμμα προβλέπει στελέχωση με 84 αστυνομικούς. Ωστόσο παρά τις ελλείψει και εδώ δεν λείπουν τα «ρουσφέτια» για «υπηρεσιακούς λόγους».
Όπως αναφέρει στην Parallaxi, o Θεόδωρος Τσαϊρίδης πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η κατάσταση στο ΑΤ Ευόσμου είναι χαρακτηριστική, αλλά το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα ΑΤ της Θεσσαλονίκης.
Ειδικά για το ΑΤ Ευόσμου μιλά για μεσαιωνικές καταστάσεις σε γραφεία και κρατητήρια.
«Τα κτίρια της ΕΛΑΣ στην πόλη ανήκουν σε μία άλλη εποχή. Το κτίριο του ΑΤ του Ευόσμου είναι μία τραγική περίπτωση. Στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας πάνω από 2 άτομα δεν χωράνε. Και σ’ αυτούς τους χώρους έρχεται ο κόσμος και οι αστυνομικοί βγάζουν διαβατήρια και ταυτότητες ενώ οι πολίτες κάνουν ουρές εκτός του κτιρίου. Οι συνθήκες από τα γραφεία μέχρι τα κρατητήρια είναι μεσαιωνικές. Αλλάξανε τα κουφώματα και κάτι νομίζουν ότι έκαναν. Το πρόβλημα δεν είναι οι πόρτες, αλλά το ακατάλληλο κτίριο. Οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες»μ τονίζει και αναφέρει πως «το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι παντού υπαρκτό και οι οργανικές θέσεις δεν καλύπτονται ούτε κατά το ½».
- Ο γραμματέας του ΑΤ την μία ημέρα είναι γραμματέας και την άλλη σκοπός
«Στον Εύοσμο, το ΑΤ θα έπρεπε να βγάζει 2-3 περιπολικά στην βάρδια αλλά αυτή τη στιγμή προληπτική αστυνόμευση δεν υπάρχει», τονίζει και αναφέρει ότι «για να αντιληφθείτε την κατάσταση, στο ΑΤ Ευόσμου, μόνο για τις ανελαστικές υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχει ένας αξιωματικός υπηρεσίας για τα αυτόφωρα και τις προανακριτικές πράξεις ανά 8ωρο, ένας σκοπός καταστήματος για να ενημερώσει τους πολίτες. Επίσης χρειάζονται 2 άτομα σε κάθε περιπολικό, συν τα άτομα για τα ρεπό. Όλοι αυτοί είναι 20 άτομα. Αλλά το ΑΤ χρειάζεται επίσης διοικητή, υποδιοικητή, γραμματεία, αρχείο, αστυνομικό για τα όπλα, την ενδοοικογενειακή βία, τα ζώα και πολλά άλλα ενώ υπάρχουν και τα μέτρα στα γήπεδα, οι σκοπιές και φυλάξεις σε νοσοκομεία και σε στόχους κ.,α. Με 28 άτομα τι να πρωτοκάνουν;» αναρωτιέται.
«Τώρα λειτουργούν 4 άτομα σε κάθε βάρδια, ο διοικητής καλύπτει τρείς θέσεις ο γραμματέας την μία μέρα είναι γραμματέας και την άλλη μέρα είναι σκοπός κ.λ.π. Δηλαδή γίνονται πασαλείμματα, όταν λείπουν 56 άτομα και μάλιστα από ένα ΑΤ πρώτης γραμμής», τονίζει και αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, φέρνοντας ως παράδειγμα την ομάδα ΔΙΑΣ που όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, αριθμούσε 450 άτομα και σήμερα αριθμεί μόλις 250 άτομα.
Όπως τονίζει, στην πόλη δεν υπάρχει καμία πρόληψη της εγκληματικότητας διότι δεν τηρείται κανένα οργανόγραμμα. «Τα οργανογράματα δεν καταρτίζονται τυχαία, διότι σε κάθε ΑΤ θα πρέπει να υπάρχει αξιωματικός υπηρεσίας και βοηθός του, να υπάρχει σκοπός κρατητηρίων σκοπός του καταστήματος να βγαίνουν δύο περιπολικά στη βάρδια έτσι ώστε να μπορέσει το ΑΤ να λειτουργεί εύρυθμα και να εξυπηρετεί τους πολίτες και ταυτόχρονα να μπορεί να περιπολεί και να προλαμβάνει την εγκληματικότητα», τονίζει και προσθέτει ότι «ιδρύθηκαν νέες υπηρεσίες όπως η Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ), οι Πάνθηρες και η ομάδα ΔΕΛΤΑ, αλλά αυτές οι υπηρεσίες δεν επανδρώθηκαν από νέους αστυνομικούς αλλά από τις υπάρχουσες δυνάμεις».
Σχετικά με τη νέα έκδοση των νέων ταυτοτήτων, αναφέρει πως έχει χορηγηθεί ο εξοπλισμός, αλλά όχι το προσωπικό και πως μέχρι το 2026, η ΕΛΑΣ, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, δεν θα έχει καταφέρει να εκδώσει τις νέες ταυτότητες.
- Λόγω των ελλείψεων δεν γίνονται οι περιπολίες
Επίσης ο Γιώργος Χατζόπουλος, γραμματέας της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τονίζει πως «σε όλα τα αστυνομικά τμήματα έχουμε πρόβλημα στελέχωσης. Αν υπάρχει το 50% από τις οργανικές θέσεις είμαστε ευχαριστημένοι. Σε όλα τα ΑΤ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Λόγω των ελλείψεων δεν γίνονται οι περιπολίες που πρέπει να γίνονται, ώστε να υπάρχει ασφάλεια του πολίτη».
«Δυστυχώς η αλήθεια να λέγετε, περιπολίες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κάποια περιπολικά του κάθε ΑΤ, τα οποία είναι επιφορτισμένα με πολλές υπηρεσίες αλλά περιπολίες δεν υπάρχουν. Πρόληψη της εγκληματικότητας δεν υπάρχει στην πόλη», τονίζει και αναφέρει πως «οι υποδομές και όλα τα κτίρια των ΑΤ είναι ακατάλληλα. Και αν γίνονται κάποιες επιδιορθώσεις γίνονται με κάποιες χορηγίες τις οποίες κάνουν κάποιοι άνθρωποι που εκτιμούν την αστυνομία».
«Η εγκληματικότητα είναι στα ύψη, με την εγκληματικότητα στους ανήλικους να έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν δεν υπάρξει πρόληψη πως μπορούμε να παρέχουμε το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη;» αναρωτιέται ενώ για τις αποδεσμεύσεις αστυνομικών αναφέρει ότι «ένας ελάχιστος ένας μηδαμινός αριθμός έχει έρθει από αυτούς που υπηρετούν σε διάφορους επώνυμους, επιχειρηματίες και πολιτικούς»
«Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά πέρα από την έλλειψη σε προσωπικό, δυστυχώς οι υποδομές δεν βοηθάνε. Τα κτίρια δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Στο τμήμα μας καθημερινά έρχεται πολύς κόσμος αλλά ο χώρος δεν επαρκεί», τονίζει αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, σημειώνοντας πως παρόμοιες ελλείψεις, αντιμετωπίζουν τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της πόλης, επισημαίνοντας παράλληλα το μεγάλο πρόβλημα του παρκινγκ.